Krocan je nezbytnou nutností každé domácnosti na Den díkůvzdání: Odpovědi najdeme u amerických osadníků

Krocan je nezbytnou nutností každé domácnosti na Den díkůvzdání: Odpovědi najdeme u amerických osadníků

Foto: bhofack2 / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Den díkůvzdání patří k nejvýznamnějším americkým svátkům. Pod tímto svátkem si můžeme představit rodinné sešlosti a tradiční bohaté tabule, kterým vévodí pečený krocan, brusinková omáčka a dýňový koláč. Proč se právě krocan stal hlavním symbolem tohoto svátku?

Den díkůvzdání jako symbol poděkování  

Den díkůvzdání, nebo chcete-li také „Thanksgiving day“, se poprvé slavil v listopadu roku 1621 poté, co se první sklizeň kukuřice ukázala jako velmi úspěšná. Tehdejší guvernér William Bradford zorganizoval velkou slavnostní hostinu, ke které přizval i skupinu indiánských spojenců. První pokrmy na slavnostní tabuli byly dle historiků připraveny za použití tradičního indiánského koření.

Z těchto oslav se stal pojem a vznikly tradice. Každý rok se na konci žní všichni sešli, aby oslavili úspěšný rok plný hojnosti. Den díkůvzdání tak představuje symbolické poděkování za úrodu, kdy je po žních čas na odpočinek a oslavy.

Thanksgiving day ve znamení oslav

Z Dne díkůvzdání se stala každoroční americká tradice, kterou Američané milují. Každý čtvrtý čtvrtek se celé rodiny, příbuzní a přátelé shromažďují kolem bohatých slavnostních tabulí, které jsou pokryté tradičními pokrmy, kde hlavní roli má krocan. Krocana následují brambory, brusinky, nádivky a další pochutiny. Během hostiny se přítomní dělí o to, za co jsou nejvíce vděční. Dnes už však neprobíhají oslavy jen za přeplněnými stoly. Někteří slaví tento den sledováním průvodu nebo fotbalového zápasu. Ti více aktivní se pak mohou účastnit již tradičního běžeckého závodu na 5 km.

Krocan v hlavní roli

Nemusíme být znalci tohoto amerického svátku abychom věděli, že na žádném stole nesmí chybět tradiční krocan. Proč tomu tak je? 

Krocan je základem od samého počátku

Krocan byl přítomen již na prvních oslavách sklizně v roce 1621. Podle dochovaných historických záznamů první slavnostní tabule obsahovala kukuřici, korýše, fazole, ořechy, sušené bobule, dýně a krocana. Poutníci a domorodí Američané pravděpodobně lovili právě krocany z toho důvodu, že bylo velmi snadné je chytit, takže se stali nejen důležitým zdrojem potravy, ale právě také symbolem oslav.

Proč právě krocan?

Krocani jsou pro Den díkůvzdání něco jako kapři na Vánoce u nás. Proč jsou to právě krocani? Není třeba v tom hledat žádné složitosti. Nejde v podstatě tak o chuť krocaního masa, ale spíše o samotnou velikost. Krocan je navíc domácím druhem Severní a Střední Ameriky a ve volné přírodě může vážit až 10 kg. Pokud se jedná o samotný chov, najdou se i těžší jedinci. Když tedy přišla otázka, čím na Den díkůvzdání nakrmit početnou rodinu, odpověď byla na světě.

Krocan a jeho zajímavosti

  • 3 000 000 000 dolarů za krocany – krocan je podle průzkumů sváteční jídlo v 90–95 % amerických rodinách, v USA se každoročně prodá asi 280 milionů krocanů o přibližné hmotnosti 3 miliony tun, Američané tak za krocany celkově utratí kolem 3 000 000 000 dolarů
  • krocan v podání „hotovky“ – v roce 1953 americká společnost neodhadla poptávku a na trh dodala o 260 tun masa více, než bylo třeba, firmu tak napadlo neprodané krocany naporcovat a prodávat je v hotových krabičkách s přílohou, stal se z toho obrovský hit
  • prezidentská milost pro krocana – od roku 1989 se každý rok uděluje jednomu krocanovi prezidentská milost, šťastlivci pak dožívají třeba na farmě v Mount Vernon ve Virginii
Reklama
Reklama