Mumie s náhrdelníky ze sýra odhalují fascinující pohled do historie a ukazují, že sýr byl ceněnou komoditou už před 3500 lety

Mumie s náhrdelníky ze sýra odhalují fascinující pohled do historie a ukazují, že sýr byl ceněnou komoditou už před 3500 lety

Foto: mppriv / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Archeologie je poměrně starý obor. Proto mnohé hledače a odborníky na historii nemůže nic překvapit. A přece! Objev nejstaršího nalezeného sýra na světě ohromil všechny zúčastněné archeology.

Analýza DNA starověkého sýra odhalena

V Čínské provincii Xinjiang byl uskutečněn před dvěma desetiletími ohromující objev. Nalezené mumie z doby bronzové nebyly totiž jediný a zároveň jedinečný nález. Po důkladné analýze a rozboru jednotlivých částí těla došli odborníci k závěru, že tvář i krk byly doslova pomazány sýrem. Kolem krku některých z mumií byly dokonce objeveny náhrdelníky s kousky sýru o velikosti oblázku.

Na Čínské akademii věd v Pekingu se výzkumníci shodli, že se jednalo o kefírový sýr. I když máme k dispozici materiály, které dokazují výrobu sýra již před 7000 lety, nikdy nebyl takový nález objeven. Tým objevil ve vzorcích sýra DNA kozí a kravské bílkoviny. Jedná se o unikátní objev této doby.

Mumie byly objeveny na tehdejším pohřebišti Xiaohe z doby bronzové. Unikátní objev čekal na své objevení až do roku 2003.

Výroba kefírového sýra před více než 3500 lety

Paleogenetik z Čínské akademie věd prohlásil objev sýra za jedinečný, dosud nejstarší známý vzorek svého druhu. Zároveň dodává: „Potraviny, jako je sýr, je extrémně obtížné uchovat po tisíce let, což z něj činí vzácnou a cennou příležitost. Studium starověkého sýra do velkých podrobností nám může pomoci lépe porozumět stravě a kultuře našich předků.“ Rovněž je nadšen z výzkumu a výsledků toho, jak se po tisíciletí vyvíjely bakterie.

Doba bronzová poskytovala zřejmě diametrálně odlišný typ sýra, než známe v dnešní době. Pravděpodobně měl velmi měkkou strukturu. Zachovaný vzorek bohužel již neobsahuje stopy typické vůně a je na dotek práškový, drobivý, žlutavé barvy.

Reklama

Předpokládá se, že kefír, nebo kefírový sýr byl díky fermentaci částečně zbaven laktózy. Pro tehdejší populaci byl snížený obsah laktózy lépe stravitelný.

Cesta do historie za obchodníky se sýrem

Oblast Kavkazu byla dlouho považována za kolébku vzniku prvních mléčných výrobků včetně sýra. Dle nových studií jsou vzorky DNA z objeveného sýra velmi podobné se vzorky objevů z dalších částí země. Je tedy nasnadě se domnívat, že obchod s těmito výrobky se v době bronzové velmi uchytil, díky chovu krav a koz.

Gurmánský zážitek si chtěli zřejmě dopřát i na onom světě

Jak se shodují mnozí archeologové a odborníci, nálezy v podobě různých předmětů v blízkosti mumie jsou tak nějak již standardem. Jednalo se o vzácné knihy, mince, zlato, šperky a další atributy dané doby. Ale náhrdelník ze sýra byl objeven skutečně poprvé. Můžeme se už jen dohadovat, co měl tento šperk zajistit nebo znamenat. Zřejmě byl sýr cennou komoditou doby bronzové, a tudíž si ji nemohl dovolit jen tak někdo. Na poslední cestě tedy byl sýr něčím výjimečným.

Sýrový zázrak byl tak skvěle zachován díky suchému klimatu pouště Tarimské pánve. Stejně dobře byly zachovány i další atributy, jako například klobouk nebo boty.

Reklama
Reklama