Kvíz: Zavzpomínejte na vše, co jste se museli učit v autoškole

Kvíz: Zavzpomínejte na vše, co jste se museli učit v autoškole

Foto: Route55 / Depositphotos

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Kromě praktické zkoušky, při které dokazujete, že jste schopni plynulého provozu motorového vozidla na našich silnicích, je součástí zkoušky také test znalostí. V našem kvízu si můžete vyzkoušet, jak byste dopadli. Umíte vše, nebo byste se raději měli vrátit do školních lavic?

První řidičský průkaz obdržel německý vědec

Řidičské oprávnění je pojmem, který funguje již více než 100 let. Úplně první řidičský průkaz byl v roce 1888 vydán německému vynálezci Carlovi Friedrichovi Benzovi. Ten byl také vůbec prvním, kdo nechal patentovat vůz s benzinovým pohonem. Tehdejší vzhled řidičského průkazu se ale diametrálně lišil od toho dnešního. Řidičský průkaz tak, jak jej známe dnes, byl vydán až v roce 1903 v Prusku.

Řízení bylo výsadou pouze mužského pohlaví

Pravidla získání vůbec prvních řidičských oprávnění se od těch aktuálních velmi lišila. První řidičáky se začaly vydávat na území Francie. Žadateli muselo být více než 21 let. Zároveň tehdy mohli řídit pouze muži. Mimo Paříž se zpočátku mohla auta řídit bez oprávnění, postupem let ale povinnost vlastnit řidičský průkaz přešla i na obyvatele mimopařížské. Na území dnešní České republiky zákony začaly platit až v roce 1900. Takzvané vůdčí listy, jak se řidičským průkazům tehdy říkalo, mohl opět získat pouze muž.

V dnešní době lze řidičský průkaz obdržet po absolvování závěrečných zkoušek v autoškole. Řídit mohou jak muži, tak i ženy. Stačí, aby byli starší osmnácti let a byli svéprávní. Test v autoškole se skládá z praktické a teoretické části.

 

Reklama
Zdroj článku:
Reklama