Kvíz: Nepřítel režimu, ale hrdina českého národa. Zavzpomínejme společně na legendárního Karla Kryla

Kvíz: Nepřítel režimu, ale hrdina českého národa. Zavzpomínejme společně na legendárního Karla Kryla

Foto: Josef Karas / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Jeho až příliš upřímné písně o minulém režimu z něho udělaly zakázaného interpreta. Ti starší z nás si pamatují, jak se jeho alba pašovala ze zahraničí, kam se v pozdějších letech uchýlil. Kdo si jeho písně pustil nahlas, tomu hrozilo vězení. Připomeňme si život tohoto odvážného písničkáře.

Ačkoli se nedožil padesáti let, jméno Karel Kryl se vrylo do paměti i mladší generaci. Byl nazýván básníkem s kytarou a prostí lidé ho milovali. Jeho texty měly hluboký význam. To se pochopitelně nelíbilo hlavám komunistického režimu.

Karel Kryl, narozen v Kroměříži 12. dubna roku 1944, byl synem knihtiskaře, který toto povolání převzal po svém otci. Sám básník v tomto rodinném oboru nepokračoval, neboť po roce 1948 byla jejich rodinná firma zničena, a to v důsledku rozhodnutí komunistů.

Vyučil se hrnčířem, po vzoru povolání svého pradědečka. Nicméně tomuto řemeslu se nakonec nevěnoval a začal skládat texty a zpívat. Jeho vůbec první napsanou písní byla Nevidomá dívka. V roce 1969 emigroval ze své vlasti, Československa, a usadil se v Mnichově v Německu. Zde pokračoval ve vytváření hudby.

Komunisté zakázali poslech jeho písní pod výhrůžkou vězení kvůli jejich obsahu. Skvělým příkladem je píseň Veličenstvo kat, která pojednávala o životě hlavně komunistické doby, ale částečně také o životě v dobách nacistického Německa.

Velká část československých vojáků, kteří měli povinnou vojnu, byla uvržena do vězení jen kvůli tomu, že poslouchali písně Karla Kryla, jak můžeme slyšet z vyprávění našich otců či dědečků.

Reklama

Nicméně se nezaměřoval pouze na boj proti minulému režimu, ale také na lidi celkově. Jedna z jeho písní, Kain IX., mimo jiné upozorňovala na fakt, že je tak snadné lidi nenávidět za chování, které používáme i my sami. Žádný člověk není dokonalý a právě naše chyby jsou ty, které nás na ostatních hodně štvou.

Myslíte si, že o Karlu Krylovi víte všechno? Vyplňte kvíz, který jsme si pro vás připravili. Připravte na na deset jednoduchých, ale také složitějších otázek o jeho životě.

Karel Kryl změnil život nejednoho z nás. Jeho texty nám poskytly odlišný názor na komunistickou dobu, takový, jaký zastával občan nesouhlasící s tehdejším režimem. Psal je až přehnaně upřímně, což je vysoce ceněná vlastnost. Ukázal nám odvrácenou stránku tehdejší doby. Jeho písně jsou nezapomenutelné, a proto se k nim občas rádi vracíme i v dnešní době.

Reklama
Reklama