Lemuří alfa samci mají evoluční strategii, jak zůstat dominantní

Lemuří alfa samci mají evoluční strategii, jak zůstat dominantní

Foto: paulmaguire / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Lemuří vůdci skupiny mají více testosteronu než jejich podřízení. Avšak ti, kteří vedou skupinu s velkým počtem jiných samců, mají také o poznání větší varlata. Vědci zkoumali, proč tomu tak je, a nyní nám předkládají výsledky své práce.

Evoluční výhoda

Vědce delší dobu zajímalo, jak si lemuří alfa samci udržují své postavení. Někteří totiž řídí obsáhlé tlupy a je nemožné uhlídat všechny nezbedníky, kteří se zatouží spářit s jejich samicemi. Jakou mají jistotu, že všichni potomci budou jejich?

Díky těmto otázkám a následným pozorováním vědci přišli na to, že dominantní samci mají o poznání větší varlata než samci, kteří tlupu neřídí. A přišli i na to, že velikost varlat není v dospělosti konečná – kdykoli se objeví nová hrozba, varlata začínají opět růst, aby se stala největšími v celé tlupě.

Pojďme se podívat na to, jak dopadlo pozorování lemuřích tlup, ve kterých se to samci jen hemžilo.

Vědci se zaměřili na velikost varlat i mimo období páření

Vědci z Texaské univerzity v Austinu, Gabrielle Bueno a Rebecca Lewisová, zjistili, že varlata lemurů skutečně rostou a plní se spermatem, aby alfa samci měli nejvyšší šanci na spáření se se samicemi. Nicméně nehodlali zůstat pouze u jedné tlupy, a tak pozorovali 23 alfa samců v národním parku Kirindy Mitea, který se nachází na Madagaskaru, domoviny lemurů. Tímto pozorováním strávili plných třináct let v době, kdy lemuři nebyli v říji.

Dominantní samce není těžké poznat, mají na hrudi hnědou, mastně vyhlížející srst, která vzniká při označování teritoria. Nedominantní samci lemurů druhu propithecus verreauxi, který jsme pozorovali, mají hruď čistě bílou,

zní z úst vědců vysvětlení, jak kromě odlišných vzorců chování snadno poznali dominantní samce. Zvětšování varlat se však neděje pouze u tohoto druhu.

Reklama

Podle poznatků a následných výpočtů nakonec uvedli, že dominantní samci mají průměrně o tři procenta objemnější varlata. V porovnání se samci, kteří vedou tlupu bez dalších samců, mají dominantní samci vedoucí tlupy s oběma pohlavími o celých třicet jedna procent větší varlata. Také mají mnohem vyšší produkci testosteronu.

Z pozorování vyplývá, že samci, kteří soužijí s jinými samci, investují více své energie do tvorby spermií. Na druhou stranu samci v čistě samičích tlupách toto zapotřebí nemají, neohrožuje je žádný potenciální sok.

Když do tlupy vstoupí vyvinutější samec, varlata alfa samce opět začínají růst

Čas od času se stane, že do tlupy vstoupí nezvaný host. V určitých případech jde o poraženého bývalého alfa samce z jiné tlupy. Ačkoli alfa samec ho někdy do své tlupy sám přivítá, pokud má tento samec větší varlata než alfa samec této tlupy, varlata šéfa opět začínají růst.

Pohlavní žlázy samců tedy mohou růst ještě dlouho po dosažení plnoletosti v závislosti na okolních událostech. Varlata mohou alfa samci růst až do konce jeho života, pokud i v tuto dobu je schopen obhájit své postavení v tlupě.

Dobrou připomínku má německý vědec Peter Kappeler z univerzity v Göttingenu:

Velká varlata znamenají více spotřebované energie. Tito samci pravděpodobně jedí a odpočívají více než zbytek tlupy,

sdílí s námi své myšlenky.

A potřebujete-li zlepšit náladu, podívejte se na toto video, které ukazuje, jak se lidé starají o osiřelá mláďata lemurů.

Reklama
Reklama