Rostliny míří na západ: Vědci odhalili nečekaný směr migrace evropských lesů

Rostliny míří na západ: Vědci odhalili nečekaný směr migrace evropských lesů

Foto: Antartis / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Evropské lesy se překvapivě stěhují. Zatímco se očekávalo, že kvůli oteplování klimatu budou migrovat směrem k pólům, nový výzkum ukazuje, že se častěji přesouvají na západ. A to celkem „rychle“ - průměrná migrační rychlost je 3,56 km za rok. Tento nečekaný trend mění naše chápání toho, jak se evropské lesy vyvíjejí, popsal výsledky studie prestižní časopis Science.

Mezinárodní tým vědců prováděl studii, ve které po dobu 84 let analyzoval rozšířování evropských lesních rostlin. Tým zjistil, že tyto rostliny migrují průměrnou rychlostí 3,56 km za rok. Překvapivě se ukázalo, že 39 % rostlin se posunulo na západ a pouze 15 % na sever. Tím je vyvrácen předpoklad, že zvýšené teploty kvůli klimatickým změnám způsobují přesun rostlin do severnějších oblastí, přinesl závěry studie zveřejněny vědecký časopis Science.

Vědci přisuzují tento jev změnám životního prostředí, které jsou způsobeny lidskou činností, jako je průmyslová činnost, doprava a zemědělství. Podle profesora Jaroszewicze je důležité porozumět mechanismům, které ovlivňují změny v rozšíření druhů, aby se mohla efektivně chránit biodiverzita, uvedl zkrácenou verzi výstupu studie populárně-vědecký web Nauka w Polsce na základě agentury PAP.

Konkrétně mezinárodní vědecké seskupení analyzovalo rozšíření 266 druhů evropských lesních rostlin v neskutečných 3 000 lesních lokalitách, které se nacházely mimo jiné v lesích německého Braniborska a v Bělověžském pralese v Polsku. Vědci spočítali, že evropské lesní rostliny posouvají své geografické areály v průměru o 3,56 km za rok.

Podle poměru „stěhování“ lesů směrem na západ (39 %) vůči severímu posunu (15 %) to znamená, že migrace na západ byla 2,6krát pravděpodobnější. „To je v rozporu s běžným předpokladem, že zvyšující se teploty v důsledku klimatických změn podněcují mnoho druhů k přesunu do chladnějších oblastí na severu,“ napsali vědci.

Odborníci se zároveň domnívají, že tento jev lze vysvětlit změnami životního prostředí způsobenými člověkem.

Hurá za dusíkem

„Mnoho evropských lesních rostlin má tendenci migrovat na západ - za oblastmi s vysokou koncentrací dusíku v půdě. K tomu dochází v důsledku průmyslové činnosti, dopravy a využívání půdy člověkem,“ došli vědci k závěru.

„Dnešní klima se mění tak bezprecedentní rychlostí, že pochopení mechanismů zodpovědných za rychlost a směr změn v areálech druhů je nesmírně důležité. Umožňuje nám totiž pochopit vývoj biodiverzity a může přispět k zajištění její účinné ochrany,“ uvedl profesor Bogdan Jaroszewicz z Biologické fakulty Varšavské univerzity a Geobotanické stanice Białowieża, citovaný na webových stránkách univerzity ve Varšavě.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama