Letohradské Hradčany aneb Co skrývá místní symbolika pěti hvězd

Letohradské Hradčany aneb Co skrývá místní symbolika pěti hvězd

Foto: Mimaska / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V Letohradě, na návrší zvaném Kopeček, se můžete vydat na průzkum symboliky pěti hvězd kaple svatého Jana Nepomuckého. Jak k pražským Hradčanům, tak i k těmto východočeským na Ústeckoorlicku, míří směrem na majestátní kopec poutníci, a to nejen ti věřící.

„Starší literatura uvádí, že předchůdcem nynější kaple byla kaplička sv. Jana Nepomuckého, postavená roku 1714 hraběcí rodinou Kolovratů jako doklad náboženské úcty k tehdy novému katolickému světci,“ uvádí se na stránkách Národního památkového ústavu. Centrální barokní poutní kaple na pětibokém půdorysu s oblými apsidami byla vystavěna roku 1734 patrně Donatem T. Morazzim na místě té starší.

Architektonická kompozice kostela je zjednodušenou parafrází konceptu Santiniho kostela na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou. Posloužil tedy jako vzor k skupení kaple a ambitů slavnějšího poutního kostela.

Pět ctností i ran

Pětiúhelný půdorys odkazuje na světcův atribut - pět hvězd, které představují ctnosti: víru, naději, lásku, dobročinnost a sílu. Je příkladem stavby tohoto půdorysu s centrálním oltářem a se symbolikou čísla 5 – pět hvězd na tradiční svatozáři kolem hlavy jako pět ctností i pět ran Kristových, popisjue památkový katalog Národního památkového ústavu.    

Číselná symbolika se tedy odvíjí od pěti hvězdiček na svatozáři světce: „Kaple má proto pětiúhelníkový půdorys, včetně ambitů (ochozů – pozn.). Ty zdobí cibulovité věžičky s pěti zvony. Najdete tu ale i pět vchodů do kostela, stejně jako pět oken. Dominantou kaple je pětiboký oltář. Zdobí ho plastiky pěti cností, které jsou typické pro světce Jana Nepomuckého a představují víru, naději, lásku, statečnost a dobročinnost,“ vyjmenovává web Českého rozhlasu.

Recyklovaný stavební materiál

Jako stavebního materiálu bylo údajně použito kamene ze zříceniny starého hradu Kyšperka, který stál na protějším skalnatém kopci zvaném Hradisko.

I cesta a výhled je cíl

I cesta k pozoruhodné kapli je zajímavá. Nejpohodlněji se tam dostanete „cestou z letohradského zámeckého parku, ke svatostánku vede lipová alej z roku 1734. Její součástí jsou i misionářské kříže, které pocházejí ze sedmnáctého století,“ citujeme z Českého rozhlasu. A dokonce z vrcholku Kopečku uvidíte panorama Orlických hor, Kralický sněžník a při velmi dobré viditelnosti dohlédnete až na Sněžku.

Reklama
Reklama