Magické místo zvané lom Alkazar v údolí řeky Berounky uhranulo nejen filmařům. Malebný kraj, který stojí za návštěvu

Magické místo zvané lom Alkazar v údolí řeky Berounky uhranulo nejen filmařům. Malebný kraj, který stojí za návštěvu

Foto: ŠJů / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Na počátku dvacátého století byl založen lom Alkazar na levém břehu Berounky pro těžbu vápence. Za druhé světové války se lomu zhostili nacisté a měli s lomem zdaleka jiné plány.

Trocha historie z neobyčejného lomu

Těžba v lomu započala roku 1908. Postupem času vzniklo několik lomů, které byly vzájemně propojeny. Spojení se železnicí bylo důmyslně řešeno lanovkou přes řeku Berounku. Vápenec se hojně využíval jako struskotvorná přísada do vysokých pecí.

Druhá světová válka změnila život i plány, a ne jinak tomu bylo i v případě lomu. Alkazar posloužil nacistům jako dokonalý úkryt. V podzemních chodbách měly údajně vzniknout nacistické továrny s krycím jménem Kainit, jejichž stavba započala roku 1940. Mělo se jednat o výrobu leteckých motorů, plán se ale naštěstí nepodařilo dotáhnout do zdárného konce. Po druhé světové válce se již brány lomu pro těžbu vápence znovu neotevřely.

Ani v padesátých letech minulého století si Alkazar „nevydechl“. Systém rozsáhlých podzemních štol posloužil tehdejšímu režimu k nešťastnému kroku. Půvabné místo se stalo odkladištěm radioaktivního odpadu. To je již naštěstí minulostí, roku 1964 se úložiště definitivně uzavřelo. Ale teprve až roku 1997 bylo důkladně zabezpečeno. V nedalekém okolí bylo zachováno několik objektů jako například trafostanice, lokomotivní depo, nebo správní budova. V této době je již lom Alkazar hojně využívanou destinací turistů.

Cestou z Berouna do Srbska

Nedejte se zmást, z Berouna do našeho českého Srbska se dostanete autem zhruba za dvacet minut. V okolí obce Srbsko lze objevit mnoho vápencových jeskyní a rozlehlých štol. Za zmínku jistě stojí Barrandova jeskyně (až 45 metrů hluboká), jeskyně Ementál (celých 1880 metrů dlouhá), nebo Tetínské vyhlídky. Pokud se vydáte na kole, můžete vyzkoušet příjemnou cyklostezku z Berouna, nebo žlutou turistickou trasu podél řeky Berounky.

Tip na výlet: Nedaleko lomu se do Berounky vlévá potok zvaný Kačák. Pokud se vydáte proti jeho proudu, po necelých čtyřech kilometrech se před vámi otevře nádherná krajina. Téměř magické místo svatého Jana pod Skalou rozhodně stojí za zhlédnutí.

Geologické podloží vzniklo již před zhruba 400 miliony let v prvohorním moři. Je tedy velká pravděpodobnost, že tu lze najít dávné „stopy“ v podobě archeologických skvostů.

Tajemné místo v údolí řeky Berounky

Nejen turistům uhranul tento kraj. Kromě horolezců a vodáků je lom hojně využíván filmaři. Velmi často tu svou natáčecí techniku rozbalí nejeden filmový štáb. Jak místní, tak i zahraniční. Není divu, dokonalá krása stěnového etážového lomu poslouží jako idylická kulisa výpravného filmového příběhu. Ikonické místo je jako stvořené pro natáčení dobových filmů. I naše štáby rády využívají tento kraj pro svou tvorbu.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama