Mák: Česko ve víru podivného trendu. V USA tomu říkají experiment a nestačí se divit

Mák: Česko ve víru podivného trendu. V USA tomu říkají experiment a nestačí se divit

Foto: anytka / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Mák je v České republice neodmyslitelnou součástí kulinářské tradice. Od makových buchet po koláče, jeho využití je široké a v Česku velmi oblíbené. Nicméně tento tradiční symbol české kuchyně se poslední dobou šíří i do zahraničí.

Obsah článku
  1. Česká republika jako velmoc v produkci máku
  2. Využití máku
  3. Pěstování máku v USA
  4. Zneužívání máku
  5. Budoucnost českého máku

Česká republika jako velmoc v produkci máku

Česká republika patří mezi největší producenty a exportéry máku na světě. V roce 2020 bylo oseto 40 255 hektarů máku, nárůst oproti předchozímu roku činil dokonce 12,5 %. Průměrná roční spotřeba máku na jednoho obyvatele činí přibližně 380 gramů, což svědčí o hlubokém zakořenění této suroviny v české kuchyni.

Podle zprávy z října 2024 však došlo k více než 20% poklesu exportu českého modrého máku. Tento pokles je přičítán vysokým cenám a nízkým zásobám v aktuální sezóně. Ceny dosahují přibližně 4,00 EUR/kg, což je pro mnoho zahraničních odběratelů poměrně vysoké číslo. Tato situace pravděpodobně dále zhorší výkonnost našeho exportu. Farmáři vyčkávají na lepší cenové nabídky, zatímco poskytovatelé se potýkají s obtížemi při získávání surovin splňujících přísné evropské normy na obsah morfinu a pesticidů.

Využití máku

Mák je oblíbený nejen pro svou chuť, ale i pro své výživové hodnoty. Obsahuje vysoké množství vápníku, zhruba 1600 mg na 100 g máku, což je několikanásobně více než například v mléce či ořechách. Dále je bohatý na draslík, hořčík a zinek, což z něj činí vhodnou potravinu podporující zdraví kostí, zubů a celkovou vitalitu.

Pěstování máku v USA

Zatímco v České republice je mák běžnou součástí jídelníčku, v USA vyvolává jeho konzumace kontroverzi a mák je považována za experimentální trend. Američané se k máku staví jako k exotické ingredienci, která dodává pokrmům nový rozměr. Jeho použití v pečivu či dezertech získává na popularitě, a to i díky rostoucímu zájmu o mezinárodní kuchyně a zdravé stravování.

Zneužívání máku

I když je mák tradiční a oblíbenou přísadou, tak v některých případech se o něm mluví v negativním světle. V posledních letech se v České republice objevují případy nelegálního využívání makových polí k výrobě drogy známé jako opium. Tato látka získávaná z makoviny napodobuje účinky heroinu a její výroba a konzumace představují vážný problém pro místní komunity.

Pěstování máku má v České republice velkou tradici
Pěstování máku má v České republice velkou tradici | Zdroj: rdonar / Depositphotos

Budoucnost českého máku

Jelikož mák zůstává ikonou české kuchyně a kultury, současné výzvy v oblasti produkce a nelegálního využívání vyžadují pozornost a řešení. Zatímco svět objevuje mák jako novinku, v České republice je třeba chránit jeho tradiční hodnotu a zároveň se vypořádat s novými problémy, které s sebou přináší moderní doba

Reklama
Reklama