Mák: Česko ve víru podivného trendu. V USA tomu říkají experiment a nestačí se divit
Mák je v České republice neodmyslitelnou součástí kulinářské tradice. Od makových buchet po koláče, jeho využití je široké a v Česku velmi oblíbené. Nicméně tento tradiční symbol české kuchyně se poslední dobou šíří i do zahraničí.
Česká republika jako velmoc v produkci máku
Česká republika patří mezi největší producenty a exportéry máku na světě. V roce 2020 bylo oseto 40 255 hektarů máku, nárůst oproti předchozímu roku činil dokonce 12,5 %. Průměrná roční spotřeba máku na jednoho obyvatele činí přibližně 380 gramů, což svědčí o hlubokém zakořenění této suroviny v české kuchyni.
Podle zprávy z října 2024 však došlo k více než 20% poklesu exportu českého modrého máku. Tento pokles je přičítán vysokým cenám a nízkým zásobám v aktuální sezóně. Ceny dosahují přibližně 4,00 EUR/kg, což je pro mnoho zahraničních odběratelů poměrně vysoké číslo. Tato situace pravděpodobně dále zhorší výkonnost našeho exportu. Farmáři vyčkávají na lepší cenové nabídky, zatímco poskytovatelé se potýkají s obtížemi při získávání surovin splňujících přísné evropské normy na obsah morfinu a pesticidů.
Využití máku
Mák je oblíbený nejen pro svou chuť, ale i pro své výživové hodnoty. Obsahuje vysoké množství vápníku, zhruba 1600 mg na 100 g máku, což je několikanásobně více než například v mléce či ořechách. Dále je bohatý na draslík, hořčík a zinek, což z něj činí vhodnou potravinu podporující zdraví kostí, zubů a celkovou vitalitu.
Pěstování máku v USA
Zatímco v České republice je mák běžnou součástí jídelníčku, v USA vyvolává jeho konzumace kontroverzi a mák je považována za experimentální trend. Američané se k máku staví jako k exotické ingredienci, která dodává pokrmům nový rozměr. Jeho použití v pečivu či dezertech získává na popularitě, a to i díky rostoucímu zájmu o mezinárodní kuchyně a zdravé stravování.
Zneužívání máku
I když je mák tradiční a oblíbenou přísadou, tak v některých případech se o něm mluví v negativním světle. V posledních letech se v České republice objevují případy nelegálního využívání makových polí k výrobě drogy známé jako opium. Tato látka získávaná z makoviny napodobuje účinky heroinu a její výroba a konzumace představují vážný problém pro místní komunity.

Budoucnost českého máku
Jelikož mák zůstává ikonou české kuchyně a kultury, současné výzvy v oblasti produkce a nelegálního využívání vyžadují pozornost a řešení. Zatímco svět objevuje mák jako novinku, v České republice je třeba chránit jeho tradiční hodnotu a zároveň se vypořádat s novými problémy, které s sebou přináší moderní doba