Manžel je zářivý povídálek, ale jen ve společnosti. Proč muži doma raději mlčí

Manžel je zářivý povídálek, ale jen ve společnosti. Proč muži doma raději mlčí

Foto: rossandhelen / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Pokud toužíte po vztahu, kde budete moci mlčet ve dvou, pak je vše v pořádku. Mlčí-li ale jeden z partnerů doma pravidelně, ale mimo něj je jako ohňostroj vtipu a zábavy, může nastat problém. Manželští poradci často zdůrazňují, že rozdíly v komunikaci mezi muži a ženami, ať už doma nebo v práci, mohou být způsobeny řadou faktorů, které se vzájemně prolínají.

Muži jsou často vychováváni k tomu, aby byli silní a nezávislí, což může vést k potlačení jejich emocí a menší ochotě o nich (mužích i emocích) mluvit. V práci může být otevřenější komunikace považována za součást profesionálního úspěchu, zatímco doma se muži mohou cítit pod menším tlakem, aby se vyjadřovali.

V podobném duchu se zřejmě nese i současný problém korespondentky webu Babinet, která se svěřila redakci, jak moc ji trápí, že její muž je poslední dobou ve společnosti za lva salónů, ale doma prohodí za celý víkend jen delší souvětí. Z nudného úředníka povýšil na manažera a účastní se mnoha schůzek a setkání. Když jde manželka s ním, celou cestu muž neřekne ani slovo, ale jakmile otevře dveře, kde je jeho společnost, zcela se mění a září, vypráví, vtipkuje, je středem pozornosti a velmi si to užívá. Po návratu domů je z něj opět ten nemluva. Jeho ženu takové jednání začíná urážet, ale ať má snahu si o problému promluvit, manžel nic řešit nechce a odchází do jiné mistnosti. Korespondentka by si ráda s mužem popovídala a zažila tu jeho zábavnou a upovídanou notu, ale zatím se nedočkala.

Pohled odborníků

Muži a ženy mají často různé komunikační styly. Zatímco ženy často komunikují s cílem budovat vztahy a vytvářet spojení, muži se mohou více soustředit na řešení problémů a sdělování informací. Muži se mohou bát, že otevřená komunikace doma povede ke konfliktu, a proto raději mlčí. Nebo prostě jen nevědí, jak efektivně sdělovat své potřeby a pocity. Podobně tomu může být po náročném dni v práci, kdy jsou muži unavení a méně ochotni se zapojit do hlubších rozhovorů.

Mlčení nepřináší vždy zlato...
Mlčení nepřináší vždy zlato... | Zdroj: mlyman / Depositphotos

Ani témata rozhovorů nemusejí vždy sedět oběma stranám. Muži a ženy mohou mít různé zájmy, které se odrážejí v konverzaci, o kterou ale jeden z nich nestojí nebo ho zkrátka nebaví. Ten druhý proto mlčí. Někoho „brzdí“ negativní zkušenosti z dětství nebo předchozích vztahů, jež mohou ovlivnit to, jak muž komunikuje se svou partnerkou. A dalších „důvodů“ existují jistě desítky.

Doporučení odborníků

Otevřená komunikace je i v tomto případě „nekomunikace“ nejdůležitější. Je třeba, aby si partneři otevřeně promluvili o svých pocitech a očekáváních ohledně komunikace. S plnou empatií se snažte pochopit perspektivu svého partnera a neodsoudit ho za jeho způsob komunikace. Zřejmě bude nutné hledat kompromis, který bude vyhovovat oběma partnerům. Ale pokud vás situace bude zatěžovat natolik, že si sami nebudete vědět rady, neváhejte vyhledat pomoc manželského poradce. Je důležité si uvědomit, že každý vztah je jedinečný a to, co funguje v jednom páru, nemusí fungovat v tom druhém.

Reklama
Reklama