Masér Nikiho Laudy a dalších sportovců odtajnil tajemství olympijského jídelníčku

Masér Nikiho Laudy a dalších sportovců odtajnil tajemství olympijského jídelníčku

Foto: EvrenKalinbacak / Shutterstock

Aktualizováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V 70. a 80. letech minulého století celá rakouská sportovní elita přísahala na vídeňského maséra Williho Dungla, jehož znalosti pomohly již ve zcela beznadějných případech. Dokázal vrátit na start i vážně poškozené sportovce a zbavit je bolesti. Dungl sázel na léčebnou sílu přírody a na léčivé byliny. Stal se z něj uznávaný kuchař s velkolepými výsledky především u skokanů na lyžích.

Obsah článku
  1. Nutno skoncovat
  2. Sami mlít a připravit
  3. Cukr za med
  4. Klíčky a olej
  5. Salát první
  6. Samo a bio
  7. Zkušenost s müsli
  8. Novoty
  9. Ukázka jídelníčku
  10. SNÍDANĚ
  11. SALÁTY
  12. POLÉVKY
  13. HLAVNÍ JÍDLA
  14. DEZERTY
  15. CHLÉB

Své rozsáhlé vědomosti využíval pro vrcholové sportovce po mnoho let. „Hasil“ nejrůznější problémy, které se u nich objevily bezprostředně před začátkem závodu. Niki Laudovi umožnil start v Monze i přes těžce poškozený obratel. Lauda tehdy dvakrát zvítězil (1978 a 1984) a roku 1984 se stal dokonce potřetí mistrem světa.

Před zimní olympiádou v americkém Lake Placid v roce 1980 se tým skokanů na lyžích kvůli předešlým vleklým zdravotním potížím, na které nic nezabíralo, stali přesvědčenými zastánci plnohodnotné stravy.

V přípravě na OH se rozhodl tým kolem rakouských „orlů“ provést pokus se změnou výživy v prostředí bohaté a chutné americké stravy. Museli si s sebou přivézt vlastní suroviny a Dung se stal jejich kuchařem!

Nutno skoncovat

Prvním krokem bylo vyvarovat se používání bílého rafinovaného cukru a vymílané bílé mouky. Za druhé nasadit tolik přirozené stravy, kolik jen bude možné. Třetí podmínkou bylo: pouze velmi málo masa při stravování na závodech.

Sami mlít a připravit

Přivezli si s sebou elsaský mlýnek na obilí. V něm mohli každé ráno připravit své vlastní müsli. Drtili pšenici, oves a pětizrnný šrot. Takto připravené obilí změkčovali rozinkami nebo fíky namočenými asi hodinu ve vodě a nakonec přidali citronovou šťávu, med, lněné semínko, ořechy a někdy i jiné sušené ovoce. Takhle přišlo müsli na stůl. K němu podávali jogurt a jablka.

Cukr za med

Kamkoliv cestovali, vždy si dodávali do kuchyně vlastní mletou mouku. Velmi rychle odbourali z jídelníčku cukr. Ideální náhradou byl včelí med.

Klíčky a olej

Potom začali přidávat klíčky. Sojové boby vyráží vždy za tři dny klíčky, které lze přimíchat do salátů s přídavkem oleje lisovaným za studena nebo nesterilizovanou smetanou.  

Salát první

Zeleninové saláty servírovali jako syrovou stravu před hlavním jídlem. Pak teprve následovala polévka a vše ostatní.

Samo a bio

Mléko a dle možností používali přímo z pastvin. Dokonce připravovali i vlastní jogurty. U ovoce, zeleniny, vajec a obilí dbali na biologický způsob výroby.

Zkušenost s müsli

Když si svěřenci dali ráno müsli a dostatečně žvýkali!, neměli celé dopoledne hlad a přitom byli stále velmi výkonní.

Novoty

V amerických Iron Mountains byla připravena pro sportovce standardní snídaně: hora vajec a šunky. Rakušané jídlo vrátili, poprosili o hluboké talíře a vyndali si své müsli. Začal se kolem nich srocovat hlouček zvědavců a všichni chtěli vědět, co ti blázniví Rakušáci budou jíst.

Ukázka jídelníčku

V knize Proti bolestem bez léků od Wolfganga Exela a Willi Dungla jsou detailně popsány recepty podle množství kalorií, podílu bílkovin, tuků a uhlovodanů, ale i co do obsahu purinů a cholesterolu pro možnost srovnání. My pouze vybíráme:

SNÍDANĚ

Tvarohové müsli - Müsli z ovesných vloček - Pšeničné müsli

SALÁTY

Salát z kyselého zelí - Celerový salát - Pampeliškový salát - Pochoutka ze syrové mrkve

POLÉVKY

Rýžová krémová - Krémová celerová

HLAVNÍ JÍDLA

Plněné cukýny - Prosné nudle - Pikantní fenykl - Pečené brambory - Rýžový nákyp

DEZERTY

Borůvkové mléko - Tvarohový krém - Prosný puding s ovocem - Hroznový koláč - Posilující kuličky se sušeným ovocem

CHLÉB

Grahamová veka - Celozrnný chléb

Reklama
Zdroje článku:
MUDr. Wolfgang Exel, Willi Dung: Schmerzfrei ohne Gift (Proti bolestem bez léků)
Reklama