Masér Nikiho Laudy a dalších sportovců odtajnil tajemství olympijského jídelníčku
V 70. a 80. letech minulého století celá rakouská sportovní elita přísahala na vídeňského maséra Williho Dungla, jehož znalosti pomohly již ve zcela beznadějných případech. Dokázal vrátit na start i vážně poškozené sportovce a zbavit je bolesti. Dungl sázel na léčebnou sílu přírody a na léčivé byliny. Stal se z něj uznávaný kuchař s velkolepými výsledky především u skokanů na lyžích.
Své rozsáhlé vědomosti využíval pro vrcholové sportovce po mnoho let. „Hasil“ nejrůznější problémy, které se u nich objevily bezprostředně před začátkem závodu. Niki Laudovi umožnil start v Monze i přes těžce poškozený obratel. Lauda tehdy dvakrát zvítězil (1978 a 1984) a roku 1984 se stal dokonce potřetí mistrem světa.
Před zimní olympiádou v americkém Lake Placid v roce 1980 se tým skokanů na lyžích kvůli předešlým vleklým zdravotním potížím, na které nic nezabíralo, stali přesvědčenými zastánci plnohodnotné stravy.
V přípravě na OH se rozhodl tým kolem rakouských „orlů“ provést pokus se změnou výživy v prostředí bohaté a chutné americké stravy. Museli si s sebou přivézt vlastní suroviny a Dung se stal jejich kuchařem!
Nutno skoncovat
Prvním krokem bylo vyvarovat se používání bílého rafinovaného cukru a vymílané bílé mouky. Za druhé nasadit tolik přirozené stravy, kolik jen bude možné. Třetí podmínkou bylo: pouze velmi málo masa při stravování na závodech.
Sami mlít a připravit
Přivezli si s sebou elsaský mlýnek na obilí. V něm mohli každé ráno připravit své vlastní müsli. Drtili pšenici, oves a pětizrnný šrot. Takto připravené obilí změkčovali rozinkami nebo fíky namočenými asi hodinu ve vodě a nakonec přidali citronovou šťávu, med, lněné semínko, ořechy a někdy i jiné sušené ovoce. Takhle přišlo müsli na stůl. K němu podávali jogurt a jablka.
Cukr za med
Kamkoliv cestovali, vždy si dodávali do kuchyně vlastní mletou mouku. Velmi rychle odbourali z jídelníčku cukr. Ideální náhradou byl včelí med.
Klíčky a olej
Potom začali přidávat klíčky. Sojové boby vyráží vždy za tři dny klíčky, které lze přimíchat do salátů s přídavkem oleje lisovaným za studena nebo nesterilizovanou smetanou.
Salát první
Zeleninové saláty servírovali jako syrovou stravu před hlavním jídlem. Pak teprve následovala polévka a vše ostatní.
Samo a bio
Mléko a dle možností používali přímo z pastvin. Dokonce připravovali i vlastní jogurty. U ovoce, zeleniny, vajec a obilí dbali na biologický způsob výroby.
Zkušenost s müsli
Když si svěřenci dali ráno müsli a dostatečně žvýkali!, neměli celé dopoledne hlad a přitom byli stále velmi výkonní.
Novoty
V amerických Iron Mountains byla připravena pro sportovce standardní snídaně: hora vajec a šunky. Rakušané jídlo vrátili, poprosili o hluboké talíře a vyndali si své müsli. Začal se kolem nich srocovat hlouček zvědavců a všichni chtěli vědět, co ti blázniví Rakušáci budou jíst.
Ukázka jídelníčku
V knize Proti bolestem bez léků od Wolfganga Exela a Willi Dungla jsou detailně popsány recepty podle množství kalorií, podílu bílkovin, tuků a uhlovodanů, ale i co do obsahu purinů a cholesterolu pro možnost srovnání. My pouze vybíráme:
SNÍDANĚ
Tvarohové müsli - Müsli z ovesných vloček - Pšeničné müsli
SALÁTY
Salát z kyselého zelí - Celerový salát - Pampeliškový salát - Pochoutka ze syrové mrkve
POLÉVKY
Rýžová krémová - Krémová celerová
HLAVNÍ JÍDLA
Plněné cukýny - Prosné nudle - Pikantní fenykl - Pečené brambory - Rýžový nákyp
DEZERTY
Borůvkové mléko - Tvarohový krém - Prosný puding s ovocem - Hroznový koláč - Posilující kuličky se sušeným ovocem
CHLÉB
Grahamová veka - Celozrnný chléb