Meteorický roj Perseid se vrací: Meteory vnímáme jako padající hvězdy. Vrací se každé léto, 12. srpna bude nejsilnější

Meteorický roj Perseid se vrací: Meteory vnímáme jako padající hvězdy. Vrací se každé léto, 12. srpna bude nejsilnější

Foto: paganelj / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

12. srpna se můžeme těšit na noční světelnou show. Meteorický roj Perseid bude v plné síle a každou hodinu po obloze proletí velké množství meteorů. Zahlédnout tento roj však můžeme již nyní a budeme mít spoustu dalších příležitostí po celý příští měsíc.

Původ padajících hvězd

Perseidy jsou meteory, které pocházejí z komety 109P/Swift-Tuttle. Ta byla objevena v roce 1862 a každoročně nám přináší nevšední letní podívanou v podobě meteorického roje Perseid. Většina z nás jim říká padající hvězdy, přestože se o hvězdy vůbec nejedná. Jak tedy vznikají?

Z komety odpadají zbytky společně s oblakem prachových částic. Ty se vypařují, když prolétávají naší atmosférou. Právě ony světelné trasy jsou úkazem rozpadajících se kousků komety, které v atmosféře shoří.

Jak je rozpoznat od meteoritů či komet

Meteory jsou snadno rozpoznatelné od meteoritů a komet, které též čas od času můžeme zahlédnout na noční obloze. Komety jsou vůbec nejvzácnější jev, který můžeme zahlédnout. Jaký je tedy mezi meteory, meteority a kometami rozdíl?

Meteory, jako například námi oblíbené Perseidy, jsou jen světelné jevy. Jsou příliš malé, a tak shoří a na zem nedopadne nic.

Meteority jsou na druhou stranu vesmírné úlomky, které nestihnou shořet a proletí atmosférou, častokrát spadnou na zemský povrch.

Reklama

Kometa se na naší obloze objevuje po velmi dlouhé době. Je tvořena ledem, plyny, prach a kusy hornin. Komety obíhají kolem Slunce. Jak se přibližuje, led taje a kometa má charakteristický hořící ocásek. To u meteorů nelze zahlédnout.

Za jasné noci jsou dobře viditelné

Meteorický roj Perseid se k nám vrací každým rokem v létě. Záleží však na počasí, hlavně na mracích, zda meteory budou dobře viditelné.

A nyní již přišel čas na kochání se touto vesmírnou přehlídkou. Chcete-li si výhled náležitě užít, pak noc z 12. na 13. srpna 2024 je pro pozorování úplně nejlepší. V tento den můžete každou noční hodinu pozorovat až plnou stovku těchto vesmírných úkazů. Ta pravá podívaná však přijde až v roce 2028.

To nejlepší na tom je, že vám stačí na pozorování jen deka, na kterou si můžete sednout či dokonce lehnout (vydáte-li se do vlhčích oblastí, doporučujeme i repelent).

Abyste si pozorování náležitě užili, je zapotřebí vyhnout se všem zdrojům světla. Nejlépe se pozoruje na odlehlých loukách, které jsou daleko od obydlí a pouličních lamp. Ve městech je viditelnost meteoritů mnohem menší než v případě tmavých míst, kde vás světlo rušit nebude.

Meteorický roj Perseid je k vidění každým rokem v létě, záleží ale na počasí
Meteorický roj Perseid je k vidění každým rokem v létě, záleží ale na počasí | Zdroj: berkintuncar.hotmail.com / Depositphotos

Perseidy jsou pojmenované po souhvězdí, z kterého přilétají

Proč se vlastně těmto meteorům říká Perseidy? Vysvětlení je jednoduché. Pokud se vyznáte v souhvězdích, patrně jste si všimli, proč tomu tak je. Pokud se v souhvězdích nevyznáte, nevadí. NASA pro nás má své vysvětlení: „Zdá se, že Perseidy k nám přicházejí z místa, kde se nachází souhvězdí Persea,“ uvádí na pravou míru. Souhvězdí se nachází na severovýchodě a právě odtamtud vychází většina těchto meteorů.

Uvádí se, že nejvhodnější doba na pozorování je mezi půlnocí a rozbřeskem. To je čas, kdy Měsíc přestává osvětlovat naši oblohu.

Reklama
Reklama