Milton vytvořil nejméně dvě velká tornáda za noc: Zjistěte, jak ke vzniku tornád v hurikánech tohoto typu dochází

Milton vytvořil nejméně dvě velká tornáda za noc: Zjistěte, jak ke vzniku tornád v hurikánech tohoto typu dochází

Foto: DanRoss / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Hurikán Milton se stal noční můrou mnoha Američanů. Nedávno zasáhl západní pobřeží Floridy a vytvořil dvě velká tornáda. Zkusme se zaměřit na to, jak tato tornáda vznikají, u takových hurikánů, jakým je právě Milton.

Tak velká tornáda jsou u hurikánů běžná

Hurikán Milton je nyní velmi projednávané téma, a to hlavně kvůli škodám, které aktivně způsobuje. Za jednu noc vytvořil nejméně dvě velká tornáda, která způsobila značné škody na západě Floridy. Na jihu Floridy byla vyhlášena četná varování před tornády.

Tornáda přitom jsou během řádění hurikánů běžná. Čtyři z pěti hurikánů doprovázejí tornáda. Nicméně je zvláštní, že tornáda se vyskytla ještě před příchodem hurikánu. Také jejich objem byl větší než u většiny tornád, které hurikány doprovázejí, a tak se hurikán Milton stal tak výjimečným.

Aby hurikány byly doprovázeny tornády, je zapotřebí jejich nestabilita, o kterou se postarají tepelné a vlhkostní změny v atmosféře, a ještě změna rychlosti větru v různých výškách.

Může za to malé tření

Jak vlastně tornáda v hurikánech, jako je tento, vznikají? Hurikány jako Milton se pohybují těsně nad mořskou hladinou. To jim znemožňuje mít dostatečné povětrnostní podmínky, nemůže se zde vytvořit velké tření, a to vede ke vzniku tornád.

Je to jako obří rotující válec, takže vítr u země se příliš neliší od větru nahoře,

vysvětluje nám pan Gallus, který je odborníkem na tornáda a hurikány.

Reklama

Jakmile se bouře přiblíží ke břehu, tření se zpomaluje a vítr se vměšuje do větru na pevnině, což vede k radikálním změnám povětrnostních podmínek. Čili i tornáda, která u pevniny vzniknou, jsou mnohem objemnější, než kdyby se vytvořila ještě na moři. Navíc je jejich počet vyšší, když je vzduch teplejší a vlhčí, jako to bylo i v případě hurikánu Milton.

V případě samotného tornáda Milton se tornáda vytvořila, když vítr na okraji hurikánu dosáhl pobřeží, kde vládly odlišné povětrnostní, ale také jiné pevninské podmínky.

Další faktory, které doprovází hurikány

Společně s bouřkami a silnými lijáky jsou tornáda největší nebezpečí při hurikánech. Odhadem způsobují tři procenta všech úmrtí souvisejících s tropickými bouřemi na území USA. V porovnání se statistikou z dřívějších dob je to však optimistické, neboť dříve tornáda tvořila deset procent úmrtí souvisejících s těmito bouřemi. Tornáda za sebou zároveň zanechávají dráhu plnou trosek, a tak lze do jisté míry předvídat, jakým směrem se začnou ubírat dál.

Četnost tornád je také způsobena změnou klimatu, která s sebou přináší vyšší teploty v nížinách. Pan Gallus a jeho kolegové v nedávné studii nasimulovali čtyři různé hurikány a sledovali, jaký dopad by mohly mít při změnách teplot, které podle výpočtů nastanou do padesáti let, pokud emise budou znečišťovat naši planetu podle nynějších očekávání.

Vzhledem k povaze hurikánu se výsledky lišily, nejmenší změna však byla 56 %, kdežto u největšího možného nárůstu se jednalo o téměř čtyřikrát více tornád. Gallus však zastává názor, že i těch 56 % procent je děsivých a lidstvo by jejich vliv silně pocítilo.

Reklama
Reklama