Co mají minisukně společné s auty a jak je ovlivnila definice Quantové

Co mají minisukně společné s auty a jak je ovlivnila definice Quantové

Foto: Archives New Zealand from New Zealand / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V 60. letech minulého století začalo doslova šílenství v podobě nového – nejen módního – trendu. Minisukní. Vyjadřovaly rebelii, inspirativní módní volbu u zrodu ženského osvobozeneckého hnutí. Stejně jako o desítky let dříve sufražetky pálily korzety, nyní si jejich vnučky hrdě oblékly minisukně a... pochodovaly do práce! 

Britská módní návrhářka Mary Quantová vycítila společenskou náladu měnící se doby 60. let a zároveň ve svých návrzích odrážela své vlastní přesvědčení o emancipaci. Rozhodla se, že ženám dá svobodu. Nejenže určovala trendy, ale změnila i způsob oblékání lidí. Pod jejím vlivem odmítly vizi ženskosti pěstovanou generací jejich matek a vytvořily si vlastní novou image – sebevědomou, osvobozenou, moderní, popisuje magazín Viva!

Díky Quantové mohly ženy chodit do práce v pohodlném oblečení, které je neomezovalo v pohybu. Byla to ona, kdo představil ploché boty a neprůhledné punčocháče, které dívky v 60. letech nosily každý den i na večírky. Quantová debutovala velmi krátkými sukněmi na samém začátku 60. let a s každým dalším rokem je navrhovala kratší a kratší. Návrhářka je pojmenovala po své oblíbené značce aut – Mini, tedy Mini Cooper.

Proces zkracování sukní byl pro Quant přirozený - už v roce 1959 měla sukně jasně nad kolena. Quant později prozradil: „Navrhla jsem mladistvé, jednoduché oblečení, ve kterém bylo možné se pohybovat, běhat a skákat, a vyrobili jsme je v délce, jakou si klientky přály. Zákaznice doslova požadovaly: „Kratší, kratší."

Tzv. definice mini podle Quantové očividně vyžadovala, aby spodní okraj sukně sahal přibližně do poloviny stehen a ne více než 10 centimetrů pod hýždě. Její příběh však sahá mnohem dále a přežije mnohem déle.

„Minisukně byl způsob, jak se vzbouřit,“ řekla britská návrhářka Mary Quantová v roce 2014 v rozhovoru pro New York Daily News. Ona nebo jiný slavný návrhář 60. let, André Courrèges, má zásluhu na „vynálezu“ mini. Samozřejmě, že podle jejich slov ani jeden z nich neobjevil mini: „Každopádně jsem to nebyl já ani Courrèges – minisukně stvořily dívky na ulici."

Reklama
Zdroje článku:
Reklama