Místo týdne ve vesmíru již dva měsíce: Dva astronauti NASA byli vysláni na misi, dosud se z ní nevrátili

Místo týdne ve vesmíru již dva měsíce: Dva astronauti NASA byli vysláni na misi, dosud se z ní nevrátili

Foto: Iurii / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Kdy se astronauti paní Williamsová a pan Wilmore vrátí domů? To s jistotou nevědí ani oni sami. Začátkem června se vydali na vesmírnou misi, která měla trvat týden, a dosud jsou mimo naši planetu. Podívejme se na jejich příběh.

O potížích s raketou dobře věděli, přesto se rozhodli letět

Cesta měla trvat týden, ale kvůli komplikacím se doma neukázali již druhý měsíc. Astronauti jsou nyní uvěznění na Mezinárodní kosmické stanici a čekají, až přijde pomoc. Měli vyzkoušet bezchybnost kapsle Starliner od společnosti Boeing, chtěli dokázat, že je schopna vyslat astronauty do vesmíru a dopravit je i nazpět. Ovšem z pohonného systému oné kapsle začalo unikat větší množství helia a selhalo jí pět trysek.

Manažeři mise o těchto problémech věděli. „Je nepravděpodobné, že by ovlivnily let nebo bezpečnost astronautů,“ shodli se nakonec.

5. června se vyletělo. Odpálilo se 27 trysek z 28 a astronauti putovali do vesmíru, zatímco inženýři, kteří zůstali na Zemi, vše vyhodnocovali. Potvrdili, že vše jde dobře, a to i přes únik helia.

Nikdo nevěděl, že se raketa pokazí

Problémy nastaly až v momentě, kdy se raketa připojila k vesmírné stanici. Zpočátku nikdo nečekal problém, všichni včetně astronautů věřili, že únik hélia neohrozí zpáteční cestu. Stav kapsle chtěli znovu zkontrolovat až v momentě, kdy se odpojí od stanice.

Reakční trysky měly raketu nakonec odpojit, aby se astronauti mohli vydat na zpáteční cestu, jenže to se nakonec nestalo. A to byly trysky dlouze testovány, než se astronauti vydali do vesmíru. NASA má totiž testovací motor na základně na Zemi, přesněji v Mexiku, aby neposílala astronauty na jistou smrt. Nasimulovala připojení k vesmírné stanici i její opětovné odpojení. Vše proběhlo v naprostém pořádku.

Reklama
Problémy nastaly až v momentě, kdy se raketa připojila k vesmírné stanici
Problémy nastaly až v momentě, kdy se raketa připojila k vesmírné stanici | Zdroj: BiancoBlue / Depositphotos

Šlo o vyzkoušení kapsle

Wilmore a Williamsová měli nejdéle 45 dní na to, aby se vrátili zpátky na zemi. Cílem mise bylo dokázat, že právě kapsle Starline jsou schopny dopravit astronauty do vesmíru i zpátky, chtěla být lepší než společnost SpaceX, která astronauty NASA do vesmíru vypravuje již čtyři roky, od roku 2020. Starline uskutečnila testovací let již v roce 2019, tenkrát však bez astronautů. V tu dobu však nic nevyšlo podle plánu a kapsle se ani nepřipojila k vesmírné stanici. V dalších letech měly kapsle problém s palivovými ventily, čímž způsobily prodlevu v odstartování. Teprve až před dvěma lety, v roce 2022, se kapsli konečně podařilo přistát (opět bez posádky). Nyní se zdá, že vysílat do vesmíru astronauty nebyl ten nejlepší nápad společnosti.

Měli letět již na jaře

Mělo se vyletět už na jaře, ale start byl dvakrát odložen. A tak se odstartovalo až na konci jara, začátkem června. Nyní manažeři mise říkají, že mají dostatek jídla i jiných zásob, aby ještě vydrželi.

Avšak astronauti nelení, naopak čas strávený ve vesmíru využili k experimentům a pomáhají dalším astronautům, kteří se na vesmírné stanici nacházejí, přičemž tři jsou z Ruska a čtyři jsou jejich kolegové z NASA.

Wilmore uspořádal tiskovou konferenci a sdělil lidem na Zemi, že se nacházejí v těžké situaci, ale neztrácí naději. Ví, proč se na tuto práci dal, a problémy s raketami ho neodradí, aby v této práci pokračoval.

Jak však vyplývá z posledních zpráv, astronauti nemusejí být doma až začátkem příštího roku.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama