Modrá je dobrá a v přírodě to platí dvojnásob: Tato barva je mnohem vzácnější, než si dokážete představit

Modrá je dobrá a v přírodě to platí dvojnásob: Tato barva je mnohem vzácnější, než si dokážete představit

Foto: OndrejProsicky / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Příroda je mocná čarodějka a nabízí nám širokou škálu nejrůznějších barev na jejímž vrcholu stojí zelená barva. Stejně jako zelená barva je pro nás i modrá barva v přírodě naprosto běžná. Opak je ale pravdou, protože právě modrá barva je v přírodě velmi vzácná.

Modrá příroda

Při pohledu na modré nebe nebo nekonečně dlouhý modrý oceán nás napadne jediné. Modré barvy je v přírodě víc než dost. Modrou barvu najdeme na horninách, rostlinách i zvířatech. I přesto je modrá barva až překvapivě vzácná.

Modré rostliny

Možná budete zklamaní, ale vámi milované modré rostliny nejsou tak úplně modré, jak se na první pohled zdá. Rostliny dosahují modrého zbarvení jednoduchým způsobem. Jedná se o smíchání přirozeně se vyskytujících pigmentů (červené pigmenty – antokyany) a světla. V překladu to lze přirovnat k malíři, který na paletě míchá barvy, aby dosáhl požadovaného odstínu. Jako příklad nám může posloužit chrpa. Lidské oko vidí chrpu jako modrou květinu. Chrpa totiž pohlcuje červenou část spektra. Aby se květina jevila jako modrá, musí být schopna vytvořit molekulu, která dokáže absorbovat velmi malé množství energie, aby mohla absorbovat červenou část spektra.

Modrá zvířata

A máme tu další omyl. Modrá zvířata v přírodě totiž ve skutečnosti vůbec neexistují. Důvodem je, že zvířata nemají kde brát zdroje modrých pigmentů. Většina pigmentů u zvířat pochází z potravy, kterou konzumují. Příkladem jsou třeba Plameňáci, kteří mají růžové zbarvení díky konzumaci krevet, které obsahují růžové barvivo. Vzhledem k tomu, že potrava téměř žádné modré barvivo neobsahuje, proto ani zvířata nemohou být skutečně modrá. 

Plameňáci mají růžové zbarvení díky konzumaci krevet
Plameňáci mají růžové zbarvení díky konzumaci krevet | Zdroj: kminar21 / Depositphotos

I přesto známe velké množství živočichů, kteří na pohled modře vypadají. Jedná se třeba o pávy, papoušky, nebo oblíbenou rybku „Dory“. Tato zvířata jsou schopna vytvářet na svých površích struktury, které mění vlnovou délku světla. Příkladem je třeba Sojka Chocholatá. Každé její pírko je tvořeno mikroskopickými kuličkami, které jsou rozmístěny tak, že se ruší všechny vlnové délky světla kromě modré.

Jedinou výjimkou je Motýl Olivokřídlý Obrina, který je jediným známým živočichem, jež produkuje skutečný modrý pigment.

Reklama

Modré horniny

Tajemství modrých minerálů spočívá v tom, že jejich krystalové struktury reagují s ionty, a tím je dáno, které části světelného spektra budou absorbovány a které se odrazí. Pro příklad nám poslouží vzácný kámen „lapis lazuli“, který se těží v Afghánistánu a produkuje velmi vzácný modrý pigment ultramarín.

Proč je modrá barva tak oblíbená?

Jedná se o barvu chladnou a uklidňující. Modrá barva dává pocit klidu a kontroly nad každou situací. Nošení modré znamená, že je člověk sebevědomý, inteligentní, mírumilovný a věrný. Průzkumy ukazují, že lidé, kteří mají modrou barvu v oblibě, jsou nezávislí, chytří a vtipní.

Reklama
Reklama