Víte, jaké velehoře se říká Mont Cervin? Patří mezi nejdramatičtější v Evropě. Kvůli prvenství na vrcholu na sebe horolezci házeli kamení

Víte, jaké velehoře se říká Mont Cervin? Patří mezi nejdramatičtější v Evropě. Kvůli prvenství na vrcholu na sebe horolezci házeli kamení

Foto: vencav / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V Alpách je mnoho slavných hor, z nichž naše hádanková patří mezi nejznámější. Mont Cervin není v Alpách horou nejvyšší, ale zcela určitě nejdramatičtější. Měří 4478 metrů a je to tvrdá krystalická hornina, která má klasický vrchol pyramidálního tvaru, jenž vznikl činností ledovců v dobách ledových před více než dvěma miliony lety.

V Itálii hora známá jako Monte Cervino, ve Francii právě jako Mont Cervin či Le Cervin, ve valdostánském nářečí obyvatel Údolí Aosty - Gran Becca je mezi alpskými vrcholy vždy bezpečně rozpoznatelná. Její oficiální název Matterhorn pochází z německého matte (horská louka) a horn, roh, což odkazuje k charakteristickému tvaru, takže do češtiny se dá přeložit jako Luční hora.

Ikonická hora, sedmá nejvyšší v Alpách, ležící na švýcarsko-italské hranici, je z obou zemí snadno dostupná po silnicích. Na švýcarské straně vede hlavní silnice ve směru na Ženevské jezero podél Rhôny, zatímco ze strany italské je hora dobře přístupná z Turína a Aosty. Na hoře samé je k dispozici mnoho lanovek a vleků, které umožňují příjezd ke svahům, popisuje John Baxter v knize Přírodní divy světa 100 úžasných divů světa přírody. 

Příbuzný Everestu

„Čtyři zužující se čelní plochy skály se sbíhají u vrcholu a jsou horolezecky tak obtížné, že k první výstupu došlo až v roce 1865; jižní stěna zůstala nepokořena do roku 1931. Jeho charakteristický tvar je skalním divadlem, jež vystavěly ledovce, stále více se sbíhající k jednomu bodu, až zůstala jen ostrá špice hory, známá jako pyramidový vrchol - Mount Everest v Himálaji vznikl podobným způsobem,“ vysvětluje John Baxter.

Samotné Alpy vznikly v době, kdy byla tektonická deska Afriky tlačena směrem na sever, kde se srazila s jižní Evropou. Tento proces započal před 180 miliony let a dosáhl vrcholu před 40 miliony let, když se zemská kůra zbortila a zvedla se, aby vytvořila velký horský hřeben. Jádro hory obsahuje tvrdou horninu, jako je žula a slída, rulu a na okrajích i měkké horniny, například pískovce a břidlice.

Reklama

Kdo tam bude první

V roce 1865 vystoupil na vrchol Matterhornu první úspěšný tým horolezců, vedený Angličanem Edwardem Whymperem, který překročil hřeben na švýcarské straně. O tři dny později dosáhl vrcholu tým italský pod vedením Giovanniho Carrela přes hřeben na italské straně. Italové později prohlašovali, že na ně Whymperův tým házel kameny, avšak Angličan toto tvrzení kategoricky popřel.

150krát na vrchol

Dnes umožňují lana a umělé záchyty dosahovat vrcholu amatérským horolezcům, což kdysi
bylo výsadou několika málo vyvolených. Jiný horolezec, který je s Matterhornem těsně spojen, byl Hermann Peren, zermattský vůdce a majitel hotelu, jehož ctižádostí bylo překonat Matterhorn, a to nejenom jednou, ale stopadesátkrát. Ve svých 68 letech však utrpěl smrtelné zranění při
pádu, když mu už chybělo k cíli méně než deset výstupů.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama