Šeptání, broukání, zpívání výrazně pomáhá vývoji předčasně narozených dětí i jejich rodičům, potvrdila studie muzikoterapie

Šeptání, broukání, zpívání výrazně pomáhá vývoji předčasně narozených dětí i jejich rodičům, potvrdila studie muzikoterapie

Foto: Wavebreakmedia / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Průzkum mezi více než 100 rodiči, v naprosté většině matkami, provedla certifikovaná muzikoterapeutka z Fakulty sociálních věd Slezské univerzity a potvrdila, že muzikoterapie má pozitivní vliv na celkový vývoj předčasně narozených dětí a poskytuje podporu jejich rodičům. Umožňuje také vyjádřit různé typy emocí, snižuje úzkost a stres.

Dr. Sara Knapik-Szwedaová před několika lety jako první zavedla muzikoterapii pro předčasně narozené děti v polské nemocnici a dnes je takových zařízení v Polsku již několik, uvádí server Science in Poland. Muzikoterapii charakterizuje americká muzikoterapeutická asociace jako předepsané použití hudby kvalifikovanou osobou za účelem dosažení pozitivních změn v psychologickém, tělesném, kognitivním a sociálním fungování jedince se zdravotními nebo edukačními problémy.

Šeptání, mluvení, broukání a zpěv

Důležitým aspektem muzikoterapie je aktivní zapojení rodičů do terapeutického procesu. Ze studie plyne, že hlas rodiče je nástrojem, který dává dítěti pocit bezpečí a sounáležitosti. Proto jsou rodiče vyzýváni k zapojení se do hudebních aktivit, jako je šeptání, mluvení, broukání nebo zpěv. „Dítě totiž slyší hlas své matky od 24. týdne těhotenství. Takže když tento hlas doprovází naše hudební aktivity, můžeme dosáhnout lepších výsledků. Mnohokrát jsem pozorovala, že když se matka zapojí do zpěvu, parametry dítěte se zlepšují rychleji,“ dodává dr. Knapik-Szwedaová.

Takové domácí zpívání

Tato účast rodičů může pokračovat i po odchodu z porodnice. Na začátku terapie se někteří rodiče zdráhají zpívat svým dětem ve společnosti terapeuta, ale později zjišťují, že hudba výrazně usnadňuje komunikaci s dítětem. Kromě toho, muzikoterapie je také podporou pro samotné rodiče, pomáhá jim uvolnit se, zklidnit emoce a vyjádřit se.

Reklama

Hudební stimulace

Blízkost a hlasy rodičů v jakékoliv podobě přispívají k pozitivnímu vývoji novorozence, nejen toho předčasně narozeného.
Blízkost a hlasy rodičů v jakékoliv podobě přispívají k pozitivnímu vývoji novorozence, nejen toho předčasně narozeného. | Zdroj: Arybickii / Depositphotos

Muzikoterapie pro předčasně narozené děti je ranou formou hudební stimulace, která podporuje jejich celkový vývoj. Terapeuté sledují emocionální a fyziologické reakce dítěte a přizpůsobují hudbu tak, aby stimulovala jeho pozitivní vývoj. Hlavním cílem muzikoterapie je poskytnout dítěti podporu v novém prostředí, přispět k jeho fyziologickým dovednostem, jako je dýchání a strava, a pomoci mu dosáhnout stavu seberegulace. V rámci terapie se využívá zpěv s doprovodem různých hudebních nástrojů, jako jsou kytara, ukulele nebo zvukotvorné bicí nástroje.

Individuální přístup

Správně vedená muzikoterapie umožňuje vytvoření vztahu mezi dítětem a rodiči. Pomáhá snižovat rozrušení, pláč a stres, stimuluje dýchání a posiluje koordinační schopnosti související s jídlem. Muzikoterapie také přináší úlevu a zmírňuje bolest u dětí. Je důležité, že terapie je individualizovaná a hudba je prováděna živě.

Výzkum potvrzuje, že muzikoterapie má pozitivní vliv na předčasně narozené děti a jejich rodiče. Hudba a aktivní účast rodičů v terapii přispívají ke zlepšení pohody a podpoře vývoje dětí. Muzikoterapie je tedy vhodnou formou terapie pro tyto děti i jejich rodiče, pomáhá jim zvládat emocionální i fyzické výzvy, které s sebou nese pobyt na neonatologických odděleních a odděleních intenzivní péče.

Reklama
Reklama