Na Měsíci byla nalezena velká jeskyně: V budoucnu může sloužit k úkrytu astronautů, nemusí přitom být jediná

Na Měsíci byla nalezena velká jeskyně: V budoucnu může sloužit k úkrytu astronautů, nemusí přitom být jediná

Foto: 3DSculptor / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Astronauti, kteří přistanou na Měsíci, se mohou schovat do obří jeskyně. Její nález motivoval vědce, aby začali povrch Měsíce zkoumat intenzivněji. Převratný objev učinil tým vědců vedený Italy. Jak jeskyně mohla vzniknout?

Neil Armstrong stál nedaleko jeskyně

Vědci učinili převratný objev. Nalezli jeskyni obřích rozměrů přímo na Měsíci, nebo chcete-li celý komplex jeskyní spletený do jedné obří jeskyně. Čím je pro ně tak důležitá? Důkazy o její existenci i samotný objev jsou pro ně tak důležité proto, že do značné míry odkrývají minulost Měsíce. Dnes jsme blíže poznatku, jak se Měsíc po svém vzniku tvaroval.

Jeskyně byla objevena u Moře Klidu. Toto místo se nachází jen 400 km od místa, kde přistáli Neil Armstrong a Buzz Aldrin. Už to je 55 let, kdy vesmírná loď Apollo 11 stanula na povrchu Měsíce. A jak můžeme vidět, na povrch vyplouvají stále nové a nové poznatky související s naším jediným měsícem. Kde se vstup do jeskyně nalézá?

Vstup do jeskyně vede skrze největší známou jámu na Měsíci

Tým, který vedli Italové, se nedávno nechal slyšet, že mají nezvratné důkazy o existenci oné jeskyně. Doposud se předpokládalo, že na Měsíci jsou jeskyně různých velikostí, ale toto tvrzení nebylo možné prokázat. „Jeskyně je přístupná z nejhlubší známé jámy na Měsíci,“ tvrdí. Také sdělili, že jeskyně se nachází právě u Moře Klidu.

Jámy na Měsíci vznikly zhroucením lávových rour. Doposud jsme jakožto lidstvo objevili přes dvě stovky takových jam, avšak jáma spojená s vchodem do jeskyně je hlubší než všechny ostatní.

Jak vyplývá z radaru, jen samotný vchod do jeskyně je celé desítky metrů dlouhý a 40 metrů široký. Tato čísla jsou pouze na spodní hranici. Radarové snímky nejsou zcela přesné, a tak je dost možné, že samotný vchod je mnohem větší.

Reklama

Lorenzo Bruzzone a Leonardo Carrer, oni úspěšní vedoucí vědci, se podělili o svůj údiv nad jeskyní tímto psaným výrokem: „Lunární jeskyně zůstávaly záhadou více než 50 let. Takže bylo vzrušující, že jsme konečně mohli dokázat existenci jednoho z nich.“

Je jeskyně jedinečná?

Pracující s nejnovějšími poznatky, které o měsíčních jámách mají, vědci se k dnešnímu datu domnívají, že většina z nich vznikla na lávových pláních, které na Měsíci kdysi byly. Jak to může vypadat zblízka, se můžete podívat na Pinterestu, kde je na oslavu tohoto vědeckého objevu pro porovnání umístěn snímek lávového tunelu na Havaji.

Avšak zmapován není celý Měsíc, a tak je dost pravděpodobné, že existuje mnohem více jam, které mohou být dokonce ještě hlubší než ta nejhlubší známá, která zpřístupňuje vchod do jeskyně. To rovněž znamená, že na Měsíci může být mnohem více jeskyň – a možná ještě o něco větších než ona nově objevená.

NASA je odhodlaná vyslat astronauty, aby zmapovali potenciální jámy na jižním pólu Měsíce, který ještě není tolik prozkoumaný. Plánuje zahájit tuto výzkumnou misi do roku 2030.

Jeskyně bude poskytovat potřebné teplo, aby se astronauti mohli na Měsíci dočasně usídlit. Navíc se předpokládá, že z trvale zastíněných kráterů je možné čerpat palivo a pitnou vodu.

Další výzkumy vědců

Kameny uvnitř jeskyní neleží na povrchu Měsíce a tudíž se příliš nemění. Jejich výzkum nám může odhalit, jak se Měsíc postupně vyvíjel, a přinést nové a detailnější poznatky. Kameny mohou nést stopy sopečných aktivit z dávných dob.

Reklama
Reklama