Na návštěvě rozhodně nedělejte tyto věci, které děláte doma

Na návštěvě rozhodně nedělejte tyto věci, které děláte doma

Foto: Daxiao_Productions / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Doma si veškerá pravidla chování určujeme sami, tedy s ohledem na spolubydlící či členy rodiny samozřejmě. Pokud ale chcete mít jistotu, že při návštěvě svých blízkých nebudete působit nezdvořile, přečtěte si, jak se vyvarovat zbytečných chyb.

Tento bod s nadpisem „Při vstupu si zujte boty" je pro většinu Čechů samozřejmostí. Někteří jsou však zvyklí doma chodit v botech (především cizinci). Pokud hostiteli nebude vadit, že se nezujete, určitě vám to dá vědět sám.

Neptejte se na heslo na wi-fi ihned po příchodu

Někteří lidé si zvykli být neustále online a možná je ani nenapadne, že ptát se okamžitě po příchodu na heslo k wi-fi síti může působit nezdvořile. Místo toho nějakou dobu vyčkejte, věnujte se svému hostiteli a o heslo požádejte později.

Na návštěvě se boty zouvají. Přezůvky jsou vhodné.
Na návštěvě se boty zouvají. Přezůvky jsou vhodné. | Zdroj: marucco / Depositphotos

U jídelního stolu nevytahujte mobil

Další věcí, kterou už často považujeme za samozřejmost, je používání telefonu při jídle. Někdo je zvyklý u jídla sledovat videa, psát si s přáteli, pracovat a neztrácet tak čas. Pokud se vašeho zlozvyku nezbavíte ani na návštěvě, budete působit nezdvořile. Proto telefon při společném jídle schovejte.

Nenavštěvujte ložnici bez svolení

Ložnice je jednou z nejosobnějších místností v celém bytě či domě a proto byste tam bez svolení majitele neměli vcházet. Držte se společných prostor, jako je obývací pokoj, kuchyň a koupelna, a nebude hrozit, že byste překročili meze a způsobili, že se váš hostitel bude cítit nepříjemně.

Reklama

Nevyzitýrujte ve skříňkách a v lednici

Může se stát, že vás přepadne hlad či chuť na něco dobrého a vy budete mít v plánu podívat se do ledničky vašeho blízkého a vzít si něco k snědku – takhle se chovají hosté v určitých zemích světa, například v USA je to naprosto normální. U nás to ale nedělejte. Místo toho svého hostitele požádejte o něco k jídlu a nechte ho, aby vás provedl sám. Většina lidí nemá rádo, když jim někdo slídí v každé přihrádce. Pokud mu to nebude vadit, jistě vám to řekne.

Nepřicházejte s prázdnou

Ať už se účastníte rodinné večeře, jídla s kolegy nebo setkání s přáteli, projevení vděčnosti vůči hostiteli se považuje za dobrou etiketu. Nemusíte nosit drahý dárek, ale obyčejné gesto jako poděkování za pohoštění může být velmi užitečné. Mezi běžné dárky patří láhev vína, kytice květin nebo bonboniéra.

Při odkládání nápojů používejte podtácky

Obzvlášť při návštěvě určitě nechcete na stole svého hostitele zanechat nevzhledné kroužky, proto si před odložením svého šálku či sklenice vždy požádejte o podtácek. Pokud je hostitel nepoužívá nebo mu již došly, alespoň se zeptejte, zda můžete položit nádobí na nábytek. Nebo alespoň ve vašem zájmu použijte obyčejný ubrousek.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama