Na nakládání hub jsou machři Poláci. Vyzkoušejte jejich recepty i s tajnou přísadou

Na nakládání hub jsou machři Poláci. Vyzkoušejte jejich recepty i s tajnou přísadou

Foto: kostik2photo / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Nakládané houby jsou skvělým způsobem, jak je zužitkovat, pokud už máte dost omáček, polévek a vůně ze sušených hub. Pokud váš dům přetéká letošní úrodou, využijte následující recepty a připravte si nakládané houby. Budou ideální jako příloha k večeři nebo jako – typicky pro Polsko - rychlá svačina.

Polská kuchyně má bohatou historii, během které byla ovlivněna např. sousední německou, ale také židovskou a východoevropskou kuchyní. Je bohatá na maso, především vepřové, kuřecí a zvěřinu, ale hojně se používá také obilí (cereálie), zelenina, houby, koření a bylinky, popisuje web Mundo.cz. 

Poláci jsou vášniví houbaři podobně jako Češi a houby patří do mnoha typickách polských pokrmů. Nutnost uchovávat potraviny delší dobu vedla k širokému rozšíření nakládané zeleniny, kompotů, uzených ryb i uzeného masa a samozřejmě hub, které se v Polsku zcela běžně prodávají nakaždém trhu nebo jen na rozkládacím stolečku na ulici.

Zajímavost – tajná ruská přísada

Jak ale Poláci přiznávají, nejlepší v nakládání hub jsou ruské ženy, které znají nespočet způsobů tohoto druhu konzervování hub. Nakládané houby jsou pro Rusy zejména v zimě velkou pochoutkou, není tedy divu, že tomuto procesu věnují tolik pozornosti. Tajnou přísadou, kterou Rusky používají, je koření, především skořice, která nakládaným houbám dodává úžasnou chuť.

Podle polského webu Polki.pl můžete marinované houby připravit téměř ze všech oblíbených hub, které se vyskytují v našich zeměpisných šířkách. Skvěle se k tomuto účelu hodí hřiby, podhřiby, václavky, lišky a klouzci. Skvěle chutnají také houby v octě nebo ve slaném nálevu. Zde je několik zajímavých nápadů na marinované houby podle webu našich severních sousedů:

Reklama
Správně slizké a klouzavé - to jsou nakládané houby.
Správně slizké a klouzavé - to jsou nakládané houby. | Zdroj: igorr1 / Depositphotos
 
Správně slizké a klouzavé - to jsou nakládané houby. | Zdroj: ccat82 / Depositphotos

Klasické nakládané houby mají vynikající chuť a díky octovému nálevu jsou lehce nakyslé. Skvěle chutnají samotné, ale můžete je použít také jako přílohu k večeři nebo je dát na horký toast. A ještě jedna rada, zavařených hub si připravte více, protože obsah sklenice na podzim a v zimě zmizí během chvilky.

Houby nakládané v octě

Suroviny:

1 kg lesních hub

1 šálek 10% octa a vody

3 bobkové listy

po 2 lžících soli a cukru

několik malých cibulí

1 lžička hořčičných semínek.

Příprava:

Kloboučky vložíme do vroucí vody s lžičkou soli, vaříme 20 minut, po 10 minutách přihodíme cibuli, houby vyjmeme, necháme okapat. Houby vložíme do předem vymytých sklenic, nejlépe malých, abychom je rychle spotřebovali, a necháme vychladnout. Svaříme vodu s octem, cukrem a zbytkem soli a koření, necháme vychladnout, přelijeme houby, do každé sklenice dáme cibuli a hořčičné semínko. Sklenice zavíčkujte, odložte na chladné místo.

Marinované houby bez octa

Pokud dáváte přednost marinování bez octa, použijte tento recept na houby ve slaném nálevu. Budou se skvěle hodit jako občerstvení na večírek. Z této marinády můžete připravit také nakládané houby.

Suroviny:

2 kg hříbků nebo klouzků

2 polévkové lžíce soli

nové koření

bobkový list

bílá nebo červená cibule

Příprava:

Houby důkladně očistěte a opatrně nakrájejte na menší kousky. Opláchněte je pod tekoucí vodou, sceďte na sítku a položte na papírovou utěrku. Cibuli nakrájejte na kolečka. Do vyvyřených sklenich vložte houby. Zalijte je vlažnou vodou a přidejte cibuli, nové koření a bobkový list. Zašroubujte víčka, vložte do hrnce s vodou a vařte 30 minut. Druhý den zavařené sklenice znovu zavařte stejným způsobem a postavte je dnem vzhůru.

Nakládané houby bez cibule

Recepty na nakládané houby obvykle obsahují cibuli, která uvolňuje šťávu a činí marinádu typicky „táhnoucí se“. Pokud chcete, můžete se bez ní obejít a připravit si lahodnou marinádu na vodní bázi.

Suroviny:

1 kg libovolných hub

bobkový list

nové koření

černý pepř

2 chilli papričky

semínka koriandru

Příprava:

Očistěte houby a nakrájejte je na menší kousky. Vložte je do cedníku a omyjte pod tekoucí vodou. Rozložíme je na papírovou utěrku a necháme oschnout. Osušené houby nasypeme do sklenice a zalijeme vlažnou vodou. Přidejte koriandr, bobkový list, zrnka pepře a nasekané chilli papričky. Pevně zašroubujte víčko a vložte do hrnce. Vařte 30 minut a vyjměte. Druhý den proces zopakujte, aby se obsah uzavřel.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama