Levná variace na drahé léky a doplňky stravy: Nahradí iontový nápoj, zklidní křeče a usnadní hubnutí

Levná variace na drahé léky a doplňky stravy: Nahradí iontový nápoj, zklidní křeče a usnadní hubnutí

Foto: Alexey_Arz / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Je cennou součástí vašeho jídelníčku, jen to ještě možná nevíte: doplňuje minerální látky, podporuje zdraví střev a působí protizánětlivě. Lze jej pít kdykoli během dne, ale neměl by se však konzumovat v příliš velkém množství. Tento „zázrak“ se jmenuje nálev či lák z nakládaných okurek.

Lák z nakládaných okurek je bohatý na probiotika a vitaminy, které podporují trávení a zdraví střev. Při správném kvašení může nálev přinést i další výhody, například podpořit metabolismus glukózy a lipidů, což pomáhá při hubnutí. Pokud nejsou okurky zkažené, není důvod nálev vylévat – naopak, může být cennou součástí vašeho jídelníčku, uvádíweb Polki.pl.

Hubneme a léčíme se s lákem

Informace, která jistě potěší ty, kdo chtějí zhubnout, je fakt, že pití láku má příznivý vliv na metabolismus glukózy a lipidů v játrech, což usnadňuje hubnutí.

Další přínosy nálevu:
- zlepšuje stav vlasů, pokožky a nehtů (díky zinku a vitaminům skupiny B),
- zlepšuje imunitu (díky probiotickým bakteriím a vitaminu C),
- obnovuje rovnováhu elektrolytů (díky sodíku a draslíku, takže pití okurkové šťávy je dobrý způsob, jak vyléčit kocovinu)...

...a pokračujeme:

- zlepšuje metabolismus, podporuje trávení,
- snižuje nadýmání,
- snižuje otoky, zbavuje tělo přebytečné vody,
- má protizánětlivý účinek,
- podporuje koncentraci a nervový systém,
- chrání před volnými radikály,
- pomáhá v boji proti syndromu neklidných nohou,
- pomáhá regulovat krevní tlak,
- pomáhá obnovit střevní mikroflóru po léčbě antibiotiky.

Reklama

Co obsahuje lák?

Především to jsou cenné látky a vitaminy:
- probiotické bakterie,
- kyselinu mléčnou,
- vitamíny A, C, E, K a vitamíny skupiny B,
- sodík, draslík, železo, hořčík, fosfor, vápník, zinek.

Málo kalorií, cukru a super pro sportovce

Nálev z okurek je nízkokalorický nápoj s obsahem 10–20 kcal na 100 ml díky malému množství sacharidů. V přírodní medicíně je ceněný pro své probiotické účinky, podporu trávení a zmírnění kocoviny. Díky elektrolytům slouží jako izotonický nápoj, vhodný pro sportovce, a může pomoci při svalových křečích. Lák obsahuje probiotika a kyselinu mléčnou, která podporuje zdraví střev a reguluje hladinu cukru v krvi. Při zácpě může lák i okurky působit projímavě. Lidé s vysokým krevním tlakem nebo alergiemi by měli být opatrní kvůli vysokému obsahu sodíku a histaminu.

Jak pít šťávu z okurek?

Šťávu z okurek můžete pít nalačno a několik doušků před jídlem - díky menším porcím se budete cítit rychleji sytí. Snažte se však během dne vypít maximálně 1 sklenici nálevu. V opačném případě si můžete snadno přivodit žaludeční potíže (průjem). 

Je třeba vědět, že ne každý by měl sáhnout po okurkové šťávě, zejména ve větším množství. Okurková voda obsahuje velké množství sodíku, proto není vhodná pro lidi, kteří mají problémy s vysokým krevním tlakem a trpí onemocněním ledvin.

Pití láku se nedoporučuje ani alergikům. Nakládaná šťáva obsahuje histamin, který může způsobit svědivou vyrážku nebo rýmu. Naopak je možné jej pít během těhotenství, což dělá mnoho nastávajících matek.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama