Nečekané odhalení: Tento zapomenutý recept našich prababiček je silnější než moderní medicína

Nečekané odhalení: Tento zapomenutý recept našich prababiček je silnější než moderní medicína

Foto: vankad / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Česká kuchyně je plná receptů, které nejsou pouze chutné a vydatné, ale také funkční. Dnes již při většině zdravotních problémů sáhneme po moderní medicíně a volně dostupných přípravcích. V minulosti tomu však bylo jinak a naše prababičky si musely poradit s tradičními recepty, vzpomenete si na ně?

Obsah článku
  1. Česneková polévka
  2. Příprava
  3. Prevence

Při většině neduhů šáhneme dnes na ibalgin, paralen a podobné léčivé prostředky. Avšak víte, že existuje celá řada receptů, které fungují také spolehlivě a jsou staré již stovky let? Pojďme se podívat na ty, které vám zaručeně pomůžou.

Česneková polévka

Česneková polévka je tradiční česká polévka, jejím základem je vejce, brambor a pochopitelně také česnek. Česnek působí protizánětlivě, a dezinfekčně. Aktivní látky, které česnek obsahuje působí antivirově a antibakteriálně. Česnek se tak dá považovat za přírodní antibiotikum a využít ho můžete při boji s nachlazením, virózou nebo chřipkou. 

Příprava

K poctivé česnekové polévce budete potřebovat několik základních surovin jako jsou brambory, cibule, ideálně 4 stroužky česneku, použít můžete také buď vývar, nebo bujón. Důležité je si na začátku na másle orestovat stroužky česneku, ten díky tomu pustí své aroma a uvolní své léčivé látky.

Česneková polévka se dá také podávat s nastrouhaným sýrem a krajícem čerstvého chleba k zakusování. Česnekovou polévku dochutíme majoránkou, solí a pepřem. Přidat můžete také vajíčko k zahuštění a obohacení chuti.

Příprava česnekové polévky je celkově snadná a poměrně levná.

Prevence

Jako ochrana před nemocí je nejlepší prevence. V tom vám také pomůže česneková polévka, která podpoří vaši imunitu, dodá tělu potřebnou sílu a působí povzbudivě zejména během zimních měsíců, kdy je tělo náchylné k nachlazení. Základem jsou kvalitní a vydatné suroviny. Například brambory mají velký obsah vytamínu C, který je důležitý pro posílení obranyschopnosti. Bylinky, které se používají k dochucení polévky jako je majoránka nebo tymián, působí antioxidačně. Jejich složky pomáhají tělu zbavit se toxických látek a zároveň posilují imunitní systém.

Pokud vyznáváte alternativní léčbu bez využívání farmaceutických přípravků, pak je česneková polévka skutečně to, co vám pomůže v prevenci proti nemocem. Zároveň pokud už se nakazíte, tak není nutné okamžitě šahat po drahých přípravcích z lékárny. Můžete vyzkoušet kvalitní polévku, která vám v některých případech pomůže stejně, a zároveň je velmi chutná.

Česneková polévka je skutečným důkazem toho, že už naše babičky věděly, jak se starat o své zdraví a tělo. Tento staročeský recept přetrvává i v dnešní době a takzvaná „česnečka“ je stále základem české kuchyně.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama