Nejhlubší skalní soutěska ve střední Evropě je nedaleko českých hranic

Nejhlubší skalní soutěska ve střední Evropě je nedaleko českých hranic

Foto: Soutěska Breitachklamm u bavorského Oberstdorfu. Zdroj: tbleek at de.wikipedia / Public domain, Wikimedia commons

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V bavorském Allgäu narazíte na fascinující přírodní úkaz. A není to hora, jak by se nabízelo, je to tak říkajíc něco opačného. Prudká, dravá, tekoucí voda. Sluneční paprsky a chladná skála. Ledové krystalky a sněhové vánice. Světlo a tma. Do kopce a z kopce soutěskou – to vše je Breitachklamm.

Bavorsko nabízí několik zajímavých přírodních rekordů, z nichž některé sahají daleko za německé hranice. Pokud jde o hory, Bavorsko má nejvyšší horu ve Spolkové republice, a tou je Zugspitze. Na evropský nejvyšší vrchol nemá, ale zato, pokud jde o druhý směr – může se chlubit nejhlubší skalní soutěskou ve střední Evropě.

Úchvatný přírodní zážitek v Allgäu

Nejhlubší skalní soutěska ve střední Evropě Breitachklamm se nachází v jižním Bavorsku v okrese Oberallgäu, blízko Oberstdorfu. „Tato unikátní přírodní památka je jedním z nejpůsobivějších geotopů v Bavorsku!“ uvádí web Breitachklamm.com.

Čím více vody teče, tím působivěji Breitachklamm vypadá.

Soutěska je vytvořená řekou Breitach v regionu Allgäu v jižním Německu. Nachází se na výjezdu z Kleinwalsertal poblíž Tiefenbachu, městské části Oberstdorfu. Je to jedna z nejhlubších soutěsek Bavorských Alp a nejhlubší skalní soutěska střední Evropy. Táhne se od Oberstdorfu Tiefenbachu až do sousedního údolí Kleinwalsertal a je přístupná z obou stran.

Podle informací jde o jednu z nejoblíbenějších atrakcí v Allgäu a nadchnout návštěvníky za každého počasí – zvláště když prší, protože „čím více vody teče, tím působivěji Breitachklamm vypadá“.

Zažijte sílu vody na dokonale přístupných a zabezpečených stezkách.

Rokle Breitachklamm je od roku 1905 přístupná jako turistická stezka. Dříve se jí říkalo "Große Zwing". Obyvatelé Tiefenbachu se na popud svého faráře Johannese Schiebela pustili do pozoruhodného úsilí, aby přes mohutnou rokli vydláždili průchodnou cestu.

Webová stránka web Breitachklamm.com hrdě informuje o „fascinujícím přírodním zážitku“, který Breitachklamm návštěvníkům nabízí. Dle informací vedou roklí dvě turistické trasy, tzv. dolní roklí a horní roklí. Existují různé trasy, kterými se můžete vydat - od velmi krátkých túr (světle modrá – asi 0,8 km zvládnete zhruba za 20 minut) až po poměrně delší okružní turistické trasy (žlutá - 2,5 km za zhruba 45 minut).

Reklama
Zdroje článku:
Reklama