Nejtučnější ovoce na světě: reguluje náš tuk, obsahuje 3 typy zdravých olejů, 20 vitamínů a minerálů - 3 recepty na buchtu, hranolky a pomazánku
Avokádo je plod hruškovce přelahodného, který se botanicky řadí mezi ovoce. Zralý plod je zvenku tmavozelené až černé barvy, uvnitř měkký a světle žlutý. Dužina se dobře roztírá.
Tuky
Je tvořeno z 80 % tuky (60 % mononenasycených, 15 % nasycených a 10 % polynenasycených mastných kyselin). Tato hodnota ho řadí na první místo mezi nejtučnější rostlinné potraviny na světě. Tyto tuky jsou ve skutečnosti kyselina olejová, která je jednou z mononenasycených mastných kyselin
Vláknina
Má velký obsah vlákniny, kolem 30 % doporučené denní dávky.
Vitamíny a minerály
Obsahuje 20 různých vitamínů a minerálních látek, zejména vitamíny K, C, B5, E, A, B1, B2, B3, kyselinu listovou, dále pak draslík, hořčík, železo, měď, mangan, zinek a fosfor. Díky přítomnosti tuků se dokážou efektivně vstřebat vitaminy A, D, E, a K, které jsou v nich rozpustné.
Tukem proti tuku
Je to skvělý bojovník s tukem! Nejen že zasytí na delší dobu, ale i přes vyšší kalorickou hodnotu pomáhá udržovat optimální tělesnou hmotnost.
Výběr plodu
Na dotyk musí být avokádo pružné a nesmí klást odpor. Po zmáčknutí by mělo o několik milimetrů povolit. Když koupíte nezralé avokádo, nechte ho pár dní dozrát. Použít se dá prakticky ihned. Stačí rozkrojit a vydlabat lžičkou.
Avokádové brownies
(pro 4-6 osob, hotové za 30 minut, snadné)
300 g tmavé čokolády, nasekané
2 lžíce kokosového oleje
4 avokáda, nakrájená na kousky
170 ml medu nebo javorového sirupu
½ lžičky vanilkového extraktu
3 vejce, pokojové teploty
50 g kakaa
85 g kokosu, jemně mletého
Na avokádovou polevu:
1 avokádo, nakrájené na kousky
3 lžíce kakaa
3 lžíce javorového sirupu
Troubu rozehřejte na 200°C. Pekáček o velikosti 28x24 cm vyložte pečícím papírem. Čokoládu s olejem rozpusťte ve vodní lázni a nechte trochu zchladnout. Avokáda rozmixujte dohladka a spolu s medem a vanilkovým extraktem je vmíchejte do zchladlé čokolády. Po jednom vmíchejte vejce, kakao a kokos. Vlijte do pekáčku a pečte 12-15 minut, dokud povrch nezpevní. Suroviny na polevu zpracujte v mixéru, podle chuti přidejte více kakaa nebo javorového sirupu. Polevu rozetřete na úplně vychladlé brownies, nakrájejte je na kostky a podávejte.
Toast s avokádem a vejcem
(pro 2 osoby, hotový za 10 minut, velmi snadný)
4 vejce
4 plátky celozrnného toastového chleba, opečeného
1 avokádo, oloupané a rozmačkané
1 lžička chia semínek
1 lžička sezamových semínek
1 lžička kmínu, drceného
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
K podávání:
baby mátové lístečky
klínky citronu
Vejce vložte do vařící vody a vařte je 7 minut. Slijte a ihned zchlaďte studenou vodou. Oloupejte je a podélně rozpulte. Toasty dejte na talíř a rozdělte na ně rozmačkané avokádo a vejce. Chia semínka, sezamová semínka, kmín, sůl a pepř smíchejte v misce. Toasty posypte semínky a mátou a podávejte s citronovými klínky.
Avokádové hranolky
(pro 2 osoby, hotové za 30 minut, velmi snadné)
2 velká avokáda, nakrájená na plátky
šťáva z ½ limetky
sůl a pepř
40 g hladké mouky
1 vejce, prošlehané
100 g strouhanky
2 lžíce oleje
Na dip:
1 čerstvá zelená chilli paprička, nakrájená
140 ml majonézy
70 ml bílého hustého jogurtu
hrst koriandrových lístků, nasekaných
¼ lžičky mletého kmínu
1 lžička čerstvého kopru
sůl a pepř
Troubu předehřejeme na 200°C. do pekáče vlijte 1 lžíci oleje a dejte stranou. Plátky avokáda pokapejte šťávou z limetky, jemně osolte a opepřete. Obalte v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka). Přesuňte na plech a pokapejte zbytkem oleje. Pečte 15-20 minut dozlatova. Suroviny na dip zpracujte v robotu dohladka. Pokud ho rovnou všechen nesníte, vydrží v lednici až 4 týdny.