Toto české jídlo je podle zahraničních turistů největší hnus

Toto české jídlo je podle zahraničních turistů největší hnus

Foto: frantic00 / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Nejvíce turistu zamíří do Prahy, právě zde pak zkoumají naši gastronomii. Mají přitom štěstí, že se právě v hlavním městě nachází spoustu kvalitních restaurací, nejdříve se ale musí vyhnout pochybným a předraženým stánkům a restauracím, kde odejdou "bez kalhot" a s hrozným gastronomickým zážitkem.

Obsah článku
  1. Co říká žebříček nejhorších jídel světa?
  2. Jaké jídlo hodnotí turisté jako absolutní humus?

Česká kuchyně je velmi oblíbená a boduje i v porovnání se světovými gastronomickými giganty. Vždyť jsme se nedávno umístili v první třicítce světového žebříčku! Turisté ji většinou hodnotí velmi pozitivně, existuje ale jídlo, které rozhodně nenadchlo.

Co říká žebříček nejhorších jídel světa?

Taste Atlas vyhlašuje pravidelně žebříčky v oblasti gastra. V roce 2024 tak například zařadil českou kuchyni na 27. místo a v hodnocení zaujal také frgál. Ten se umístil v první stovce nejlepších jídel světa, konkrétně tedy na 99. místě.

Vedle anket popularity se vyhlašují také nejhorší jídla světa. V roce 2024 se v takové anketě umístil houbový kuba (55. místo) a rybí polévka (46.místo). Vůbec nejhorší jídlo světa je podle údajů z Finska, jedná se o pokrm Blodpalt. Jsou to tmavě hnědé nedlíky připravované z žitné či ječné mouky a zvířecí krve. Na dalších předních místech žebříčku se umístili zástupci Islandu, Španělska, Izraele a Řecka.

Jaké jídlo hodnotí turisté jako absolutní humus?

Taste Atlas seřadil také speciální žebříček, kde hodnotí pouze nejhorší česká jídla. Najít jej můžete zde a je poměrně překvapující.

Jako nejhůře hodnocené jídlo je označena chlebová polévka. Zde se tedy žebříčky poněkud rozcházejí, protože rybí polévka je zde až na pomyslné bramborové medaily. Druhé místo obsadila obyčejná máslová pomazánka a bronzovou medaily získává Karlovarský suchar.

Při hledání nejhorších jídel dle turistů můžete najít hned několik statistik a názorů. Je tedy vidět, že je téma velmi individuální. Ani my v zahraničí nejíme zdaleka všechny národní speciality, internetové žebříčky a hodnocení ale mohou být skvělým návodem restauratérům. Ty buď mohou daná jídla maximálně vylepšit, protože způsob přípravy a správné dochucení udělá divy. V lepším případě by měli turistům nabízet pokrmy, které naopak řadí mezi nejlepší a nejvíce objednávané. Určitě bychom ale neměli tolerovat pochybné prodejce a podvodníky, kteří si rádi postaví stánek se zdánlivě českým lákadlem. Za ten ozačují třeba trdelník a dokáží si za něj říct i absurdní částky. Asi nejhůře v tomto ohledu vychází pražská šunka prodávaná na turisticky  oblíbených místech v Praze. Návštěvník pak odjíždí s pocitem, že ochutnal předraženou místní specialitu. Více na dané téma se můžete dozvědět ve videu níže, které vzniklo na úspěšném YouTube kanále Kluci z Prahy.

 

Reklama
Zdroje článku:
Reklama