Nejzachovalejší kostra stegosaura byla prodána: Nový majitel za ni zaplatil přes 44 milionů amerických dolarů

Nejzachovalejší kostra stegosaura byla prodána: Nový majitel za ni zaplatil přes 44 milionů amerických dolarů

Foto: pavelmidi / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Co byste si koupili, kdybyste měli miliardu korun? Nadšenec do dinosaurů měl jasno. Kostru stegosaura, opancéřovaného býložravého dinosaura, si odvezl plný radosti z jeho vlastnictví. Co o stegosaurovi víme?

Obrněný dinosaurus

Stegosauři byli až devítimetroví obři, kteří na výšku měřili čtyři metry. Díky svému zavalitému tělu vážili kolem čtyř tun. Hlava byla menšího vzrůstu a s trupem ji spojoval delší krk. Ocas byl také delší, charakteristické byly čtyři devadesáticentimetrové ostny, kterými se bránil při napadení. Byli to býložravci pohybující se po čtyřech. Ačkoli se neví, jakou měli barvu kůže, většinou jsou vyobrazováni jako zelení či hnědí dinosauři. Dalším charakteristickým znakem byly dvě řady plátů, což byly kostěné výrůstky na jejich zádech. Žili v období pozdní jury, která se uvádí jako období před 155–145 miliony let.

Objev kostry v roce 2022

Kostra stegosaura, kterého pojmenovali Apex, byla nalezena v Coloradu v roce 2022, na soukromém pozemku. Onen pozemek byl majetkem paleontologa, který nález objevil. „Jedná se o nejlépe zachovaný exemplář stegosaura této velikosti,“ nechal se slyšet pracovník aukční síně Sotheby’s, kde se celá aukce konala.

Apexova kostra měřila 6 metrů na délku a téměř 3 a půl metru na výšku. Jedná se o nejvíce dochovanou kostru. Podobně dochovaná kostra patřila i jinému stegosaurovi, pojmenovaného Sophie, je o téměř 30 % menší než Apexova.

Mnohem dražší než ostatní dinosauří fosilie

Kostra stegosaura Apexe se prodala za více než neuvěřitelných 44 milionů dolarů, což je více než jedna miliarda korun českých. Vyvolávací cena přitom činila méně než 6 milionů dolarů, což z této kostry dělá rekordmana.

Kostru si koupil miliardář Kenneth Griffin, který pracuje jako generální ředitel hedgeového fondu Citadel.

Reklama

Apexova kostra stoupla na ceně nejen proto, že je téměř kompletní, ale také proto, že nenese známky zranění. Jediné, co kostra odhalila, byla artritida. To dokazuje, že se stegosaurus dožil vyššího věku a je možné, že zemřel stářím.

Další prodané kostry dinosaurů

Apex však nebyl jediným dinosaurem, který se kdy prodal. On a Sophie patří mezi prodané stegosaury, mnohem větší oblíbenost však připadá na tyranosaury, též nazývané Rexe.

Tyranosaurus drží rekord v tom, že právě jeho ostatky jsou vůbec první ze všech dinosauřích ostatků, které byly prodány na aukci. Jako první se prodala kostra Sue na aukci, která probíhala v roce 1997. Odkoupilo ji muzeum nesoucí název Field Museum a sídlí v Chicagu. Tehdy ji koupilo za téměř osm a půl milionu dolarů.

A rekord za vůbec nejdražší dinosauří ostatek v celé historii aukce, který byl nyní pokořen, byl stanoven v roce 2020. I nyní se jednalo o kostru tyranosaura, kterého pojmenovali Stan. Tato kostra byla prodána za téměř 32 milionů amerických dolarů.

Prodej této kostry stegosaura Apexe je velmi výjimečný. Nejenže se jedná o prodej nejzachovalejší kostry dinosaura vůbec, ale rovněž byl pokořen rekord ohledně nejdražšího prodeje na aukci.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama