Nepečený osvěžující dezert: Limetkový zmrzlinový dort
Tento letní dort je dokonalým odpoledním osvěžením. Pikantní limetky se setkávají se vzdušnou šlehačkou a křupavými sušenkami.
Trouba je pro tento nádherně svěží letní dort naprosto zbytečná. Limetkový zmrzlinový dort je kombinací dortu a zmrzliny - kdo by mu odolal? Může to však být ještě lepší: Osvěžující výtvor se obejde zcela bez pečení a jeho příprava trvá jen pár minut.
Letní dort: jedině se zmrzlinou
Trochu teorie předem: Na přípravu nepotřebujete stroj na výrobu ledu. Krémová limetková hmota se jednoduše zchladí v mrazáku a udrží si stabilní a zároveň vzdušnou konzistenci. Kromě klasických máslových sušenek můžete pro pevnou základnu samozřejmě použít i jiné druhy.
Suroviny
- 300 g sušenek
- 70 g másla
- 7 limetek (nejlépe bio)
- 500 g slazeného kondenzovaného mléka
- 500 ml smetany ke šlehání
- 1 limetka na ozdobu
Příprava
- Sušenky vložte do pevného sáčku a rozdrťte je válečkem nebo lžící.
- Na malé pánvi rozpusťte máslo. Přidejte sušenky a promíchejte.
- Formu na pečení (24 cm) vyložíme pečícím papírem a přidáme sušenkovou směs. Rozetřete lžící a dobře zatlačte na dno a okraje.
- Umyjte limety. Kůru nastrouhejte najemno a vymačkejte z ní šťávu. Smíchejte kůru s kondenzovaným mlékem.
- Smetanu vyšleháme do tuha. Konzistence krému by měla být hutná, ale pružná. Nemělo by to „stát“. Poté do krému přidejte směs kondenzovaného mléka a limetkové kůry. Jemně promíchejte. Směs se nanese na sušenky a dá se chladit do mrazničky na nejméně 7 hodin.
- Koláč se zmrzlinou vyjměte z mrazničky asi 15 minut před podáváním. Ozdobte limetkovými klíny a trochou nastrouhané kůry.