Neštěstí nejen pro fanoušky fotbalu: V roce 1958 se v Mnichově zřítilo místní letadlo, mělo problémy se vzletem

Neštěstí nejen pro fanoušky fotbalu: V roce 1958 se v Mnichově zřítilo místní letadlo, mělo problémy se vzletem

Foto: tupungato / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Úmrtnost větší než 50 % a doživotní trauma přeživších. 6. února roku 1958 odstartoval let 609 společnosti British European Airways a vezl fotbalový tým Manchester United i jeho fanoušky zpět domů do Velké Británie. Letadlo však daleko nedoletělo. Co přesně se stalo?

Kdyby se pilot rozhodl let odložit, vše mohlo dopadnout jinak

Již dvakrát musel být let odložen, a to kvůli přeplňování levého motoru. Tato komplikace začala po doplnění paliva. Všem bylo nabídnuto přespání v Mnichově, avšak pilot nesouhlasil, obával se příliš velkého zpoždění. Proto se rozhodl zkusit vzlétnout potřetí. Jenže jak se později ukázalo, nebyl to jeho nejlepší nápad.

Domů se někteří již nevrátili

Oba piloti, kapitán James Thain a kapitán Kenneth Rayment, měli četné zkušenosti s pilotováním, této činnosti se věnovali již během druhé světové války a měli speciální výcvik. Jakmile se připravovali na první vzlétnutí vedoucí k návratu do jejich rodné země, Thain předal řízení svému kolegovi Raymentovi.

Dostali povolení vzletět, avšak Thain si všiml problémů s motorem a rozhodl se vzlet přerušit. Za tři minuty se pokusili vzlétnout znovu, avšak ani ne po minutě byl pokus opět ukončen, protože letadlo vyvinulo netradičně vysokou rychlost. Cestující se již začínali smiřovat s tím, že dnes neodletí, a seskupili se v letištní hale. Myšlenky cestujících vyjadřuje i telegram obránce Duncana Edwardse, který do Manchesteru poslal a který zněl takto:

Všechny lety jsou zrušeny, poletíme zítra.

Ten poslal společně se svým podpisem. Kapitán Thain se snažil problém vyřešit, ale jakmile zjistil, že je neřešitelný do příštího rána, rozhodl se odletět. Sázel na to, že dráha letiště dlouhá skoro dva kilometry bude stačit na to, aby dokázali vzlétnout. Cestující byli zavoláni a letělo se.

Jiný hráč, Billy Whelan, v tuto chvíli řekl následující:

Reklama

Můžeme zemřít, ale podstoupím to.

Hráči, kteří si mysleli, že vzadu bude bezpečněji, se přesunuli do této části letadla. Ve 14:56 se piloti připravili na odlet a v 15:02 jim bylo oznámeno, že za dvě minuty jim vyprší povolení k odletu. V 15:03 piloti sdělili, že opouštějí letiště.

Letadlo se rozjelo. Když už bylo v rychlosti, kdy by nebylo bezpečné přerušit vzlétnutí, levé křídlo se začalo odlepovat ze země. Thain stáhl levý plyn a následně ho opět vrátil do normálu. Po pár chvílích Rayment vykřikl, že to nezvládnou. A bohužel se jeho slova okamžitě naplnila. Letadlo sjelo z konce dráhy a narazilo do plotu. Levé křídlo se ulomilo a odletělo do blízkého domu, kde žila šestičlenná rodina, což způsobilo požár. Matka a její tři děti vyběhly ven, další dva členové naštěstí nebyli doma. Část ocasu letadla též odletěla a levá strana kokpitu narazila do stromu. Pravá strana odlétla do boudy s náklaďákem, v němž bylo palivo, a tudíž explodoval.

Evakuace

Po spatření plamenů Thain nařídil evakuaci. Rayment se nemohl vyprostit a musel v letadle zůstat. Thain, který se mezitím evakuoval, viděl rychle se šířící plameny šlehající z letadla. Rozhodl se pomoci svému kolegovi, nařídil všem, aby odešli, a sám šel pro dva hasicí přístroje a šel plameny uhasit, aby Rayment přežil. Slíbil mu, že se vrátí, až požár uhasí.

Brankář Gregg se probral z bezvědomí, měl však pocit, že je po smrti. Temeno hlavy ho pálivě bolelo, cítil krev na tváři a bál se zvednout ruku. Jakmile se vyprostil, zachránil své fotbalové kolegy a pár dalších cestujících.

Oběti a přeživší

Ze čtyřiceti čtyř lidí jich zemřelo dvacet tři, z toho jeden při převozu do nemocnice a dva v nemocnici mnohem později. Jedním z těch, kteří zemřeli v nemocnici, byl i pilot Kenneth Rayment. Utrpěl četná zranění včetně poškození mozku. Zranění mozku se mu stalo osudným, zemřel pět týdnů po letecké nehodě.

Celkem zemřelo osm fotbalistů, z toho sedm na místě a jeden, Duncan Edwards, zemřel v nemocnici o dva týdny později. Mezi oběťmi jsou další tři zaměstnanci klubu, sekretář a dva trenéři. Dva novináři, bývalí fotbalisté, též zahynuli, bývalý brankář při převozu do nemocnice. Z těch, kteří přežili, již nikdo není mezi živými, zemřeli však z jiných příčin a o mnoho let později.

Kdo je na vině?

Ačkoli se původně věřilo, že vše zavinil pilot, vyšetřování ukázalo, že na vině byl rozbředlý sníh na konci dráhy. Zpomalil letadlo, a tím znemožnil vzlet. I tak byl ale Thain, pilot, který přežil, obviněn ze zanedbání péče o letadlo. Vyšlo však najevo, že letiště mělo odklidit rozbředlý sníh, což nebylo učiněno.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama