Netradiční způsob lovu: Pavouci koušou světlušky chycené do pavučin, díky světelným reakcím přilákají další kořist

Netradiční způsob lovu: Pavouci koušou světlušky chycené do pavučin, díky světelným reakcím přilákají další kořist

Foto: studio.tripvisual / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Někteří pavouci v Číně chytají samce světlušek do pavučiny a následně je koušou, aby blikavě svítili. Nejde jim o nalákání samiček, nýbrž dalších samců. Na této potravě následně hodují.

Světlušky jako návnady

Pavouci v Číně a některých sousedních zemích vymysleli unikátní metodu, jak mít dostatek potravy. Vše, co k tomu potřebují, je chytit do své sítě buď samičku světlušky, se kterou nemanipulují nijak zvláštně a začnou pracovat na přípravě oběda, nebo samečka, kterého následně koušou, aby změnil způsob svého světelného blikání. Proč se to děje jen u samečků?

Odpověď je velmi jednoduchá. Pavouci se totiž naučili, jak samečky donutit vykazovat známky komunikace samiček připravených se pářit. Jak se to pavouci naučili, není jisté. Jisté je, že pavouci po celé střední až východní Asii začali tento styl lovu provozovat nezávisle na sobě. Pavouci jsou totiž převážně samotáři a zkušenosti by některým druhům mohla předat leda samička, když se o ně zpočátku stará.

Je velmi zajímavé, že pavouci zjistili, že kousnutím do určitého místa určitým tlakem vyvolají tyto změny v chování samců světlušek. Několik amatérských nadšenců do přírody, kteří se o toto zajímají, tvrdí, že někteří pavouci dokonce přestali používat při kousání jed, aby jim světlušák vydržel déle.

Vědec Čin-hvá Fu, vědec z Hva-Čonské univerzity v Číně, si na jedné ze svých procházek všiml pavučiny se světluškami.

Viděl jsem spoustu samců, ale ani jednu samici. Napadlo mě, zda je pavouci k něčemu využívají a zda je lákají na nějakou past,

nechal se slyšet. A tak se rozhodl to prozkoumat, díky čemuž zjistil, že pavouci jsou schopni měnit světluščí jazyk lásky.

Reklama

Na tuto zvláštní metodu se můžete podívat i na YouTube.

Vědci nastrčili světlušky do pavučin – opuštěných i obývaných

Vědci se vydali na zemědělskou půdu v provincii Hu-Bej, kde zmapovali 161 pavučin, a to jak osídlených, tak opuštěných. Do každé pavučiny umístili jednoho samce světlušky. I ti byli rozděleni do dvou skupin – jedni byli ponecháni beze změny, druhým byl začerněn zadeček inkoustem, aby nevysílali světlo do širého okolí.

Pavouci chytají a následně koušou samečky světlušek, aby změnily způsob svého světelného blikání
Pavouci chytají a následně koušou samečky světlušek, aby změnili způsob svého světelného blikání | Zdroj: IvanM77 / Shutterstock

Při další návštěvě zjistili, že samečci bez inkoustu a na pavučině osídlenou pavoukem se vyskytovalo nejvíce dalších samečků světlušek. Také místo dvou bliknutí vydávali jen jedno bliknutí, jak to lze zahlédnout u samiček. Samci v neosídlených pavučinách vysílali dvojité bliknutí, jako za běžných podmínek.

Pavouci mění intenzitu světelných signálu světlušek

Když už je jasné, že pavouci mění chování samců, aby nalákali další samce, vědci se začali přít o to, jak to vlastně dělají. Vědec z místní univerzity, Daj-Čin Li, má své vysvětlení: „Může to být buď působením pavoučího jedu na nervovou soustavu nebo šok ze samotného kousnutí,“ tvrdí. Mimochodem se zajímal i o další predátory světlušek a zjistil, že nejčastěji využívají uvolňování feromonů nebo sázejí na zvuky.

Vědci z Austrálie se také začali zajímat o dění v Číně a momentálně pozorují, zda se něco podobného neděje také u nich. Zatím však pouze vyjadřují svým čínským kolegům hodně úspěchu při zjišťování podrobnějších informací.

Reklama
Reklama