Neuvěříte, proč jsou komáři posedlí lidským tělem – doslova nás vnímají jako chrám hojnosti

Neuvěříte, proč jsou komáři posedlí lidským tělem – doslova nás vnímají jako chrám hojnosti

Foto: skyfotostock1 / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

S postupným oteplováním přichází na scénu nejrůznější venkovní aktivity. Ať už hovoříme o grilování, koupání, nebo venkovních hrách, u všech těchto činností nám často asistují otravní komáři. Víme proč tomu tak je?

Komáři na scénu

Komáři jsou nejen otravným, ale mohou být i nebezpečným hmyzem, kterému se daří především v teplých podnebích. Aktivita komárů se liší v závislosti na počasí, podmínkách a ročním období.

Sezóna zahájena

V mírném podnebí, tudíž i v České republice, se začínají komáři objevovat postupně během května. Nejvyšší aktivita komárů je zjištěna od konce května do začátku června. Avšak komáři nám mohou znepříjemňovat život až do konce měsíce října. Záleží samozřejmě na prvních mrazech a následném počasí.

Kde komáři přezimují?

Přezimování komárů závisí na rodu a druhu. Například rod Aedes přezimuje jako vajíčko. Některá dokonce umí i přemrznout. Pokud není mráz, úmrtnost vajíček je dost velká. Další rody pak přezimují jako oplodněné samice. Ukryjí se do dutin stromů, do sklepů, nebo třeba stodol, kde pak následně můžeme narazit na tisíce komárů. Někteří komáři přezimují jako larvy v zapomenutých a opuštěných studnách.

Průvodce komářím kousnutím

O komářím kousnutí ví mnoho z nás velmi málo. Víme většinou jen to, že se jedná o bolestivou a nepříjemnou záležitost, která v některých případech může mít i velmi vážné následky. Víme však proč komáři koušou?

Proč komáři koušou?

Někdy se nám může zdát, že komáři koušou některé lidi více, než ty ostatní. Může to být skutečně pravda a důvodů je hned několik. Vědecká studie ukazuje na faktory, které jsou pro komáry tím největším lákadlem.

Reklama

Krevní skupina

Zvláštní je fakt, že komáři preferují určité krevní skupiny. Většina komárů preferuje krevní skupinu 0, nebo AB. Záleží na druhu komára. 

Oxid uhličitý

Dalším lákadlem je pro komáry oxid uhličitý, který komáři cítí na značnou vzdálenost. V praxi to znamená, že čím více vydechujeme, tím atraktivnější se pro komáry stáváme. 

Tělesné teplo a pot

Dalším lákadlem pro komáry je tělesné teplo a pot. Čím více tělesného tepla a potu vyprodukujeme, tím snazším terčem se pro komáry stáváme. Můžeme si toho všimnout například pokud venku cvičíme, nebo běháme.

Těhotenství

Těhotné ženy jsou pro komáry doslova magnetem. Vědci se domnívají, že je to ze dvou hlavních důvodů. Těhotné ženy produkují více oxidu uhličitého a zároveň břicho těhotných žen je zhruba o jeden stupeň teplejší, než obvykle.

Tmavší oblečení

Komáří používají své oči k zacílení na oběti. Výzkum ukazuje, že komáři tíhnou více k zeleným a černým povrchům, než k povrchům bílým, nebo šedým. Tento výzkum naznačuje, že snazším terčem jsou pro komáry lidé s tmavším a výraznějším oblečením.

Reklama
Reklama