Neuvěřitelný comeback: Vyhynulá žába byla po více než 100 letech objevena

Neuvěřitelný comeback: Vyhynulá žába byla po více než 100 letech objevena

Foto: Ondreicka1010 / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Občas se stává, bohužel, že nás určitý živočišný druh opustí navždy. U žab jednoho druhu to ale bylo jiné, po mnoha desítkách let se znovu objevily na území Ekvádoru, na jihu. Žáby se měly za pravděpodobně vyhynulé, ale nyní se ukázalo, že tomu tak není.

Znovuobjevená ekvádorská žába

V roce 2022 biologové objevili druh žáby, který pokládali za již vyhynulý. Molleturo je les v ekvádorských Andách, do kterého byl vyslán pan Nivicela, vědec, který dostal za úkol hledat druhy, které byly prohlášeny za již vyhynulé, ale u kterých nebylo stoprocentně potvrzeno, že poslední jedinec druhu zemřel.

Ředitelka projektu, Miría del Carmen Vizcaíno, k tomuto znovuobjevení žáby řekla následující:

Tento objev nás naplňuje nadějí, ukazuje, že ne všechny vyhynulé druhy živočichů jsou opravdu vyhynulé,

 raduje se.

Druh se jmenuje Pristimantis ruidus, který nemá své české jméno. To však nic nemění na tom, že byla pokládána za vyhynulou, a že nyní byla znovu objevena. Poslední zmínky o ní jsou z roku 1922, od té doby ji nikdy nikdo neviděl. Tedy až doteď. Tento objev pomůže nejen pomoci jim se opět množit tím, že jim zajistíme lepší podmínky k životu v jejich přirozeném prostředí, ale rovněž lze zamezit ohrožení jiných živočišných druhů tím, že se reguluje či dokonce zastaví těžba dřeva na jihu And.

Žáby ve skutečnosti nevyhynuly, pouze se ukrývaly před našimi zraky
Žáby ve skutečnosti nevyhynuly, pouze se ukrývaly před našimi zraky | Zdroj: LehaKoK / Depositphotos

Ve světě žab jedinečné

O žábách tohoto druhu je známo, že mají drsnou kůži a charakteristické tzv. hřebeny na zádech. Jakmile se nalezly žáby odpovídající tomuto popisu, vědci začali věřit, že se nejedná o pouhou náhodu. Pro jistotu však poslaly žáby ke zkoumání, hlavně na analýzu DNA. A přišlo se na to, že se jedná o ten samý druh žáby. To znamená, že žáby ve skutečnosti nevyhynuly, pouze se ukrývaly před našimi zraky, a že se tedy jedná o znovunalezený druh.

Reklama

Vědci navíc zdůrazňují, že momentálně je 57% všech obojživelníků, o kterých máme tušení, v ohrožení, co se týče přežití celých druhů. Tento nález je velmi výjimečný nejen pro zachování konkrétního druhu žab, ale rovněž jako varování, že každý druh, který se nalézá v ohrožení, může ze dne na den zmizet, a to nejen na stovku let, ale rovněž napořád. To nás nutí uvědomit si, jak je příroda křehká, a více ji chránit.

Avšak tento druh není jediný, který byl znovu nalezen poté, co byl pokládán za vyhynulý. A zde se například můžete podívat, co o tom říkají odborníci.

Nová šance na lepší podmínky

Herpetologové a aktivisté z celého Ekvádoru si přejí jediné: aby si lidstvo začalo uvědomovat, jaký neblahý vliv má na naši matičku Zemi, a také abychom se začali chovat lépe. A hned se pustili do boje, přáli si, aby se zastavil vývoz dřeva, nebo se alespoň silně omezil. Bojovali proti chilské společnosti CODELCO i nadnárodní společnosti Enami EP, které se významně podílí na neblahém vývoji ekvádorského ekosystému. Po pěti letech, letos, soudce připustil, že je potřeba hledět na naši přírodu a živočichy, kteří v ní žijí.

Jen tak pro představu, lesy, v nichž byly žáby nalezeny, jsou o 70% menší než tomu bylo v minulosti, a to kvůli kácení stromů a vývozu dřeva. Avšak nyní se zdá, že se svítá na lepší časy, a že tento les, který je domovem uvedených žab, nakonec zůstane.

Reklama
Reklama