Námořnické máslo a další nevšední zelenina a ovoce s dlouhou historií: Obohatí vaše všední jídlo i zdraví

Námořnické máslo a další nevšední zelenina a ovoce s dlouhou historií: Obohatí vaše všední jídlo i zdraví

Foto: Laputin / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Možná některé zmíněné potraviny neznáte a pravděpodobně ani nevíte, jak dlouho je lidská populace používá a jak jsou pro vaše zdraví prospěšné. Všechny nejen výtečně chutnají, ale jsou také bohaté na důležité živiny. Vyzkoušejte je a oživte jimi svá obvyklá, možná trochu ohraná a mdlá jídla.

Batáty jsou možná vůbec první potravinou, se kterou se lidstvo setkalo. Jejich pozůstatky staré 10 tisíc let byly nalezeny v jeskyních v Peru. Do Evropy batáty přivezl Kryštof Kolumbus již při návratu z první výpravy do Nového světa,“ popsal web českobudějovického Českého rozhlasu. Jedna jediná hlíza batátů - botanicky nazývá povíjnice jedlá - vám dodá celou doporučenou denní dávku vitaminu E a ještě dostanete pořádnou porci vitaminů A a C zároveň s množstvím dalších vitaminů a minerálů. Sladké brambory nejsou sice nijak příbuzné s „pravými" bramborami, ale můžete je používat podobně. Pečte je ve slupce nebo je rozmačkejte s trochou másla a poprašte čerstvě namletou skořicí.

Fenykl

Fenykl, známý také jako sladký anýz, má nasládlou, lehce lékořicovou chuť. Historie fenyklu sahá až do starověku. Fenykl se těšil značné oblibě již ve starém Egyptě i u starých Řeků a Římanů, z jejichž dob pochází i rodový název. 

Jeho měkké vějířovité lístky se používají jako bylinka do omáček a polévek. Velká, kulatá cibule fenyklu se podává jako zelenina. Můžete ji jíst syrovou nebo nakrájenou na plátky či kostky použít do polévek, dušených směsí a nádivek. Fenykl pomáhá při trávení a velmi dobře se hodí například k rybám.

Potočnice

Staří Římané a Egypťané jedli tuto štiplavou listovou zeleninu, aby podpořili činnost mozku a získali energii. Potočnice lékařská (dříve se jí říkalo řeřicha potoční či také řeřišnice bílá, stejně tak roketa nebo rukola) je bohatá na vitamin C a železo, dále obsahuje velké množství antioxidantů a značné množství hořčíku a draslíku. Přidejte ji do salátu, vmíchejte do dušené směsi nebo ji rozmačkejte s vařenými bramborami a kořením a připravte chutnou polévku.

Reklama

Avokádo

Ano, má hodně tuků, ale jsou to „dobré” tuky - mononenasycené, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. Plod pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Podle magazínu Smithsonian se na území dnešního Mexika pěstovalo už téměř deset tisíc let před Kristem. Aztékové tomuto ovoci přisuzovali afrodisiákální schopnosti a námořníci si je vozili na daleké cesty, protože jim dodávalo vitalitu a energii. Odtud pak pochází jeho přezdívka námořnické máslo. 

Zkuste rozmíchat zralé avokádo s trochou citronové šťávy, nasekané cibule a nakrájených rajčat a dejte si ho na pečenou bramboru nebo na ovesnou placku.

Mango

Mango je lahodné ovoce, které je jedním z nejlepších zdrojů vlákniny a důležitých vitaminů - A, C a E. „Král ovoce“ – jak se mangu přezdívá, pochází z Indie, kde se objevilo před více než 4 000 lety. Je národním ovocem Indie, Pákistánu a Filipín a mangovník je národním stromem Bangladéše. Stromy manga se mohou dožívat stovek let a plodí i po 200-300 letech. Díky obchodníkům a kolonizátorům se toto ovoce dostalo do dalších částí světa a dnes se pěstuje ve většině tropických oblastí bez mrazů, včetně Ameriky, Karibiku, Španělska, východní a západní Afriky a Austrálie.

Jeho šťavnatá, medová dužnina také poskytuje silné antioxidanty, které pravděpodobně působí proti onemocněním srdce, rakovině a stárnutí. Mango je obzvlášť bohaté na draslík, o kterém se ví, že snižuje riziko vysokého krevního tlaku. Dužinu manga přidejte do koktejlů, nakrájejte ji na kostičky do ovocných salátů a salsy nebo ji rozmačkejte na omáčku a podávejte k rybě či kuřeti.

Reklama
Reklama