Ničivá síla hurikánů: Helene a Milton způsobily masivní škody – podívejte se na detaily

Ničivá síla hurikánů: Helene a Milton způsobily masivní škody – podívejte se na detaily

Foto: felixtm / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Hurikány a jejich dopad nejsou snadno předvídatelné. A ačkoli doba pokročila výrazně kupředu, meteorologové mnohdy nedokážou včas odhalit, kam hurikány směřují a jak dlouho zde zůstanou. Naštěstí AI jim umožňuje lépe chápat podstatu hurikánů.

Předpovědi s pomocí snímků z dronů

Vědci, kteří zkoumají aktivitu hurikánů, jejich předpovědi a možné chování využívají umělou inteligenci, aby jejich předpovědi byly přesnější. Jejich postup je pomalejší, než by si přáli, ale to neznamená, že se neustále nezlepšují. Pojďme se podívat, jakým způsobem předpovídají nejen příchod hurikánů, ale také škody, které způsobují.

Inženýrství je společně s umělou inteligencí dobrý způsob, jak zmapovat zejména škody, které hurikány způsobují. Na to se zaměřují v texaské univerzitě, která využívá umělou inteligenci jako hlavní metodu hodnocení škod způsobených hurikány. Dá se říci, že tato univerzita je v tomto ohledu nejpokročilejší na celém světě.

Za vším stojí Dr. Robin Murphyová a její výzkumný tým. Na ten dohlíží doktorant počítačových věd a inženýrství Tom Manzini. Tento tým se rozhodl, že pokročí ještě dál, a vytvořili datovou sadu známou jako CRASAR-U-DROIDS. Jedná se o soubor snímků z dronů, a všechny tyto snímky zachycují ničivé dopady více než deseti hurikánů, které se navždy zapsaly do paměti všech lidí na světě kvůli devastujícím škodám, které způsobily.

Ve spolupráci se studenty z Texasu a Pensylvánie zmapovali úroveň poškození přibližně 8000 akrů půdy, 680 mil silnic a 14000 budov. To jim bohatě stačilo, aby dokázali předpovědět, jaký hurikán je schopen zničit více majetku a u jakých se předpokládá, že budou mít menší dopad na naše životy.

Vyvinuli svou vlastní umělou inteligenci

Díky této sadě dat, o kterých jsme se zmínili výše, mohl pan Manzini ve spolupráci s jeho spolužačkou Priyou Peraliovou vytrénovat umělou inteligenci pro případ, že by přišel další hurikán. Díky tomuto modelu mohou určit s větší přesností, jaké škody hurikány způsobí, včetně poškození budov a dalších nemovitostí, než tomu bylo doposud.

Reklama

Vědci pracující na tomto projektu sice ztratili spoustu hodin ze svého života, jejich práce se ale vyplatila. Nejenže nyní dokážou předvídat škody na majetku, ale také bude zachráněno mnohem více životů, než kdyby tohoto pokroku nedosáhli. A to je dobrá zpráva. Ve výsledku to vypadá tak, že dokážou určit množství škod, a to za neuvěřitelné čtyři minuty. Nejde přitom jen o malou oblast, dokážou vyčíslit možné škody v oblasti o větší velkoměstské čtvrti.

Umělá inteligence pro nás má obrovskou hodnotu, a to hlavně pro venkov. Tyto oblasti totiž mají levnější drony, a tak samy nedokážou předpovědět výši škod. Myslím, že tímto jim hodně pomůžeme,

libuje si již zmíněná vědkyně Dr. Murphyová.

Zlepšují svět již od roku 2001

Dr. Murphyová založila organizaci pro výzkum katastrof za pomocí robotů již v roce 2001, po útoku na newyorkská dvojčata 11. září. Avšak poté, co zaútočil hurikán Katrina v roce 2005, se společně se svým týmem zaměřila na použití malých bezpilotních vzdušných prostředků pro hodnocení katastrof a rozsáhlosti škod jimi způsobených.

Dnes to může být velmi prospěšné, neboť sezóna hurikánů, jak varují meteorologové, ještě neskončila.

Toto video radí, jak se připravit na příchod hurikánu a co dělat během něho, pokud vás zajímají přípravy na hurikán, můžete se podívat.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama