Nouzové přistání letu číslo 243 letecké společnosti Aloha Airlines se stalo osudným jednomu členu posádky

Nouzové přistání letu číslo 243 letecké společnosti Aloha Airlines se stalo osudným jednomu členu posádky

Foto: maximsamos / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Slovo „Aloha“ má více významů. Může znamenat dobrý den, ale také sbohem. V případě letu Aloha Airlines číslo 243 toto slovo pro jednu osobu bohužel znamenalo právě sbohem.

Aloha! Vítejte na palubě

Zmiňovaný let Aloha Airlines 243 byl pravidelný spoj havajských aerolinek. Tento letoun měl osudného 28. dubna roku 1988 v odpoledních hodinách namířeno z letiště Hilo na letiště Honolulu. Na palubu letadla se dostavilo 89 cestujících a šestičlená posádka.

Jednalo se o pravidelný let pod taktovkou zkušených pilotů, který trval zhruba hodinu. Nutno podotknout, že ten den měl za sebou letoun již šest letů. Avšak pravidelnou trasu z Hilo do Honolulu toto letadlo absolvovalo každý den hned několikrát. Jednalo se totiž nejen o krátkou, ale také velmi nenáročnou trasu.

Vzhůru do oblak

Když letoun dostal „zelenou“, začalo stoupání. Při startu se letadlo nepatrně třášlo, ale nikdo tomu nevěnoval příliš velkou pozornost. Vše pak probíhalo podle plánů a bez komplikací. Podmínky pro let byly ideální a zhola nic nenasvědčovalo tomu, že by o pár minut později mělo jít všem cestujícím včetně posádky o holý život.

Boj o přežití

Letušky právě roznášely nápoje a plnily cestujícím jejich požadavky, když v tu chvíli otřásla kabinou ohromná exploze a kus horní části trupu letadla prostě zmizel. Zavazadla a ostatní věci z letadla náhle vyletěly. V tu chvíli všichni seděli na svých místech připoutaní. Výjimkou byly pouze letušky.

První oběť

Právě pro jednu z letušek byl tento z počátku poklidný let tím posledním. Letušku Lansingovou ohromná exploze vymrštila z uličky, kde se věnovala jednomu cestujícímu. Jedna z cestujících po nehodě uvedla, že byla letuška celá od krve a najednou byla pryč. Exploze ji totiž nekontrolovatelně vymrštila z letadla. Tuto tragickou nehodu nemohla za žádných okolností přežít.

Reklama

Místo střechy otevřené nebe

Když nad sebou piloti spatřili místo střechy oblohu, bylo jim jasné, že začíná boj o život. Zkušený pilot věděl, že ačkoliv se tlak vyrovnal, cestující a posádka jsou stále ve smrtelném nebezpečí, neboť ve výšce přes sedm tisíc metrů je kyslíku velmi málo a cestující trpí hypoxií. Navíc cestující nebyli oblečeni do minus padesáti stupňů.

Rozpadající se letadlo

Letadlo se záhy pod velkým tlakem začalo rozpadat a jediné, co ho drželo, byly nosníky podlahy. Cestující byli také ohrožováni předměty a pozůstatky letadla, které kolem nich nekontrolovatelně létaly obrovskou rychlostí.

Stal se zázrak

Krátce po výbuchu se posádce podařilo navázat kontakt s řídící věží na letišti Maui. Piloti tak okamžitě požádali o nouzové přistání, které jim bylo ihned povoleno. Kvůli špatnému stavu letadla a špatnému ovládání nebyli piloti schopni připravit letadlo na klasické přistání, a tak se rozhodli přistát bez změny nastavení. Problém byl i s podvozkem, který byl značně poškozený. I přes všechny komplikace se neskutečným pilotům podařilo během pár minut se zbytkem letounu přistát pevně na povrchu zemském.

Zodpovězené otázky

Proč došlo náhle k odlomení trupu letadla?

Hlavní příčinou byla koroze, způsobená teplým a vlhkým klimatem Havajských ostrovů a slaným vzduchem z oceánu. Vzhledem k tomu, že trup praskl v místě nýtovaného spoje, muselo být poškození jasně viditelné již před odletem. Jeden z cestujících po nehodě uvedl, že si při vstupu na palubu všiml malé praskliny, ale nechtěl děsit ostatní a rušit posádku.

Co se po tomto letu změnilo?

Do této nehody letecké předpisy nenařizovaly pilotům vizuální kontroly. Po nehodě byly nařízeny kontroly všech letadel Boeingu 737 první řady, které byly tehdy v provozu.

Jaké byly ztráty na životech?

Nejde říci naštěstí. Každý zmařený lidský život je obrovskou tragédií. Při této katastrofě zemřela pouze zmiňovaná letuška. 65 osob vyvázlo se zraněními, které je však neohrozily na jejich životech.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama