Zlatá horečka pokračuje. Zemětřesení přinášejí nové možnosti

Zlatá horečka pokračuje. Zemětřesení přinášejí nové možnosti

Foto: jeffbanke / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Zlato fascinuje člověka odpradávna. I dnes jej milujeme jako materiál pro tvorbu šperků a ozdob, ale také jako způsob koncentrování či rozmnožování našeho bohatství. Přesto nemáme úplně jasno v tom, jak zlaté nuggety v přírodě vlastně vznikají.

Dosavadní představa o vzniku zlatých nuggetů

Geologové i zlatokopové dobře vědí, že zlaté nuggety se nacházejí nejčastěji v křemenných žilách. Dosavadní teorie o geologických procesech, které vedou ke vzniku zlatých nuggetů, počítají s tím, že se zlato sráží ze zředěných vodných geologických roztoků. Ty obsahují CO2 a koncentrací zlata mají nižší než jeden miligram na kilogram. Díky změnám v teplotě a tlaku ve spojení s chemií tekutin by mělo docházet k zakoncentrování zlata v podobě nuggetů.

Tato představa má ovšem svá slabá místa. Až příliš často totiž nacházíme velké zlaté nuggety, které by se měly v přírodě nacházet spíše výjimečně. Alespoň tedy v případě, že by za jejich vznikem skutečně stál výše popsaný proces. Nová studie australských vědců však nyní přichází s alternativním vysvětlením vzniku zlatých nuggetů, které odstraňuje některé problémy starší teorie. 

Jedinečné vlastnosti křemenných krystalů

Klíč k vysvětlení vzniku velkých zlatých nuggetů je možná třeba hledat v jedinečných vlastnostech křemene. Zdánlivě obyčejný křemenný krystal je ve skutečnosti velice zajímavým a jedinečným minerálem. Chemicky se jedná o oxid křemičitý, co je však nejzajímavější, křemen patří mezi tzv. piezoelektrické látky. Jedná se o látky, které pod tlakem generují elektrické napětí. Jinými slovy, bouchnete-li s křemenem o stůl, vygeneruje se v něm určité napětí. Jak to ale souvisí se vznikem zlatých nuggetů?

Zlaté nuggety musely skutečně vznikat z roztoků o velmi nízké koncentraci. Piezoelektrický jev může ale vysvětlit proč je zlato tak často zakoncentrováno do velkých nuggetů spíše než malých šupinek. Běžné geochemické procesy by vedly většinou právě k té druhé možnosti. Elektrické napětí ale může vytvářet pole ve kterém se částice zlata pohybují k sobě navzájem výrazně snadněji a rychleji. Křemen je schopen toto napětí vygenerovat.

Zemětřesení jako nezbytná ingredience

Zbývá vysvětlit, kde se berou síly potřebné k tomu, aby v křemeni vybudily skrze piezoelektrický jev potřebné napětí. Odpovědí jsou zemětřesení. V jejich průběhu jednak vznikají v hornině trhliny, do nichž pronikají horké tekutiny s obsahem zlata, navíc jsou pak tlaky na horninu takové, že je vygenerováno dostatečně velké napětí. 

Tento proces australští výzkumníci podrobně popsali a z výsledků jejich modelů se zdá, že právě tímto způsobem by zlaté nuggety v minulosti skutečně mohly vznikat. 

Reklama
Reklama