Nová teorie vysvětluje vznik zlatých nuggetů podstatně lépe než ta stávající. Svoji roli hrají zemětřesení

Nová teorie vysvětluje vznik zlatých nuggetů podstatně lépe než ta stávající. Svoji roli hrají zemětřesení

Foto: jeffbanke / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Zlato fascinuje člověka odpradávna. I dnes jej milujeme jako materiál pro tvorbu šperků a ozdob, ale také jako způsob koncentrování či rozmnožování našeho bohatství. Přesto nemáme úplně jasno v tom, jak zlaté nuggety v přírodě vlastně vznikají.

Dosavadní představa o vzniku zlatých nuggetů

Geologové i zlatokopové dobře vědí, že zlaté nuggety se nacházejí nejčastěji v křemenných žilách. Dosavadní teorie o geologických procesech, které vedou ke vzniku zlatých nuggetů, počítají s tím, že se zlato sráží ze zředěných vodných geologických roztoků. Ty obsahují CO2 a koncentrací zlata mají nižší než jeden miligram na kilogram. Díky změnám v teplotě a tlaku ve spojení s chemií tekutin by mělo docházet k zakoncentrování zlata v podobě nuggetů.

Tato představa má ovšem svá slabá místa. Až příliš často totiž nacházíme velké zlaté nuggety, které by se měly v přírodě nacházet spíše výjimečně. Alespoň tedy v případě, že by za jejich vznikem skutečně stál výše popsaný proces. Nová studie australských vědců však nyní přichází s alternativním vysvětlením vzniku zlatých nuggetů, které odstraňuje některé problémy starší teorie. 

Jedinečné vlastnosti křemenných krystalů

Klíč k vysvětlení vzniku velkých zlatých nuggetů je možná třeba hledat v jedinečných vlastnostech křemene. Zdánlivě obyčejný křemenný krystal je ve skutečnosti velice zajímavým a jedinečným minerálem. Chemicky se jedná o oxid křemičitý, co je však nejzajímavější, křemen patří mezi tzv. piezoelektrické látky. Jedná se o látky, které pod tlakem generují elektrické napětí. Jinými slovy, bouchnete-li s křemenem o stůl, vygeneruje se v něm určité napětí. Jak to ale souvisí se vznikem zlatých nuggetů?

Zlaté nuggety musely skutečně vznikat z roztoků o velmi nízké koncentraci. Piezoelektrický jev může ale vysvětlit proč je zlato tak často zakoncentrováno do velkých nuggetů spíše než malých šupinek. Běžné geochemické procesy by vedly většinou právě k té druhé možnosti. Elektrické napětí ale může vytvářet pole ve kterém se částice zlata pohybují k sobě navzájem výrazně snadněji a rychleji. Křemen je schopen toto napětí vygenerovat.

Zemětřesení jako nezbytná ingredience

Zbývá vysvětlit, kde se berou síly potřebné k tomu, aby v křemeni vybudily skrze piezoelektrický jev potřebné napětí. Odpovědí jsou zemětřesení. V jejich průběhu jednak vznikají v hornině trhliny, do nichž pronikají horké tekutiny s obsahem zlata, navíc jsou pak tlaky na horninu takové, že je vygenerováno dostatečně velké napětí. 

Tento proces australští výzkumníci podrobně popsali a z výsledků jejich modelů se zdá, že právě tímto způsobem by zlaté nuggety v minulosti skutečně mohly vznikat. 

Reklama
Reklama