O těchto oblíbených pokrmech toho víte méně, než si myslíte: Sushi nepochází z Japonska a pizza nepochází z Itálie

O těchto oblíbených pokrmech toho víte méně, než si myslíte: Sushi nepochází z Japonska a pizza nepochází z Itálie

Foto: KarepaStock / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Určité pokrmy se staly v určitých státech velmi populární. A to natolik, že si je spojujeme s danou zemí. Ovšem pravda je většinou někde jinde. Najděte své oblíbené jídlo a zjistěte si, odkud opravdu pochází.

Suši

Nebo také sushi, chcete-li. Myslíme si, že pochází z Japonska. Ovšem zatímco japonská zmínka o suši se objevila až v osmém století našeho letopočtu, podle Erica Ratha, který je autorem knihy Oishii: The History of Sushi (mimochodem oishii se čte ojší a japonsky znamená chutný, vynikající), první zmínka o suši se objevila již koncem šestého století našeho letopočtu, ovšem v Číně.

Původně se rybí plátky na rýži nepokládaly čerstvé, byly konzervovány, když byly obaleny v rýži, a takto se ponechaly alespoň jeden rok. Teprve až ve 14. století Japonci vymysleli rychlejší způsob, jak připravovat sushi, a takto to zůstalo dodnes.

Tikka masala

Možná víte, že se jedná o velmi populární indické jídlo. Pochází ale skutečně z Indie? Koření, které se používá k jeho výrobě, rozhodně ano. Ačkoli zřejmě pochází z Indie, ve Skotsku se jídlo vylepšilo, dosáhlo se lepší rovnováhy jednotlivého koření. Nakonec se dnes používá indická verze a britská verze a každá má své věrné zastánce, kteří tvrdí, že má původ ve Skotsku, či v Indii.

Pojďme to rozuzlit. Pokud jste si mysleli, že jídlo vzniklo ve Velké Británii, zklameme vás. Jídlo skutečně pochází z Indie, a vzniklo kolem roku 1947. Neobsahovalo však kuřecí kousky, kuře se drtilo.

Kuřecí kousky tikka se nyní používají v obou verzích. Ale myslím si, že jídlo se kvůli svému názvu bude již navždy spojovat s Indií,

tvrdí pan Mahapatra, který se o původ jídla zajímá z profesionálního hlediska.

Reklama

Pizza

U pizzy je možné, že byla ovlivněna více kulturami, než se domníváme. Vyvstává tedy otázka: Jedná se opravdu o italské jídlo, jak se domníváme, nebo ho Italové pouze zdokonalili do dnešní podoby?

Ono těsto na pizzu není nijak vzácné, naopak ho najdeme snad ve všech kulturách, například se konzumovalo také v Egyptě s polevou. Ale ani pro Řeky není toto těsto cizí. Navíc rajčata, která dělají pizzu pizzou, pocházejí z Mexika a Peru. Nyní se však pěstuje po celé Itálii. Dříve se ale věřilo, že rajčata jsou pro nás, lidi, jedovatá, a tamní obyvatelé se jim vyhýbali. A objevila se i v USA, jak se můžeme dočíst zde.

Tudíž se nejspíše nikdy nedozvíme, odkud pizza vlastně pochází. Může pocházet odkudkoli napříč kontinenty.

Churros

Je to druh smaženého těsta, který je spojen hlavně se zeměmi, kde se mluví španělsky, hlavně samotným Španělskem a Mexikem. Je to ale pravda? Toto těsto má své předky v mnoha zemích, stejně jako pizza.

Také se hodně věří, že pochází z Číny, ale čínská historička Miranda Brownová toto tvrzení zpochybnila, označila ho za nepravdivé. A to zejména proto, že v Číně se sice vyrábí smažené těsto, ale není churros vůbec podobné ani chutí, ani složením. Podle samotné historičky má churros původ v Iráku, v Bagdádu, protože tamní pokrm je téměř identický jako churros. Odkazuje však i na jiné země na severu afrického kontinentu.

Reklama
Reklama