Objev století: Dinosaurus s rohy jako severský bůh Loki ohromuje vědce i veřejnost

Objev století: Dinosaurus s rohy jako severský bůh Loki ohromuje vědce i veřejnost

Foto: hansenn / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

I v 21. století stále dochází k významným vědeckým objevům, díky kterým máme stále více informací o fascinujícím světě dinosaurů. A že dnes už již žádní velcí plazi nemohou být nalezeni? Opak je pravdou!

V nedávné době byl totiž paleontologický svět svědkem významného objevu, který rozšířil podvědomí lidstva o různorodosti dinosaurů. Objev se konkrétně týká rohatého dinosaura pojmenovaného Lokiceraptos, jehož jméno bylo inspirováno severským bohem falše a lsti, Lokim.

Falešný a lstivý dinosaurus Loki

A proč právě ona inspirace slavným bohem? Loki byl v severské mytologii známý zejména kvůli svým zlomyslným a lstivým skutkům. Zatímco se jeho jméno stalo v současné popkultuře synonymem charismatického antihrdiny, pro vědeckou komunitu je synonymem pro pokrok v paleontologii. Lokiceraptos byl po Lokim pojmenovaný kvůli svým ohromným zakřiveným rohům a výrůstkům, které připomínají ikonickou helmu tohoto severského boha.

Fosilie stará 78 milionů let

Fosilie tohoto dinosaura byla objevena ve Spojených státech amerických, v Montaně, před pár lety a její datované stáří je neuvěřitelných 78 milionů let! Právě oblast Judith River v Montaně je unikátním nalezištěm ceratopsidů, rohatých dinosaurů. Kostra Lokiceraptora tak paleontologům poskytuje cenné informace o době, kdy se na Zemi pohybovali tito gigantičtí býložravci a predátoři. Navíc se vědcům podařilo objevit téměř kompletní kostru, která odhalila právě unikátní rysy tohoto dinosaura.

Výrazné rohy i metr dlouhý límec

Z oblíbeného filmu Jurský park si zajisté vzpomenete na Triceraptose, který je právě s Lokiceraptosem příbuzný. Lebka Lokiceraptora byla dlouhá až 2 metry a nejpozoruhodnější na ní byly zakřivené rohy, které jsou dnes považovány na nejdelší v celé říši ceratopsidů. Tyto rohy dosahovaly neuvěřitelných rozměrů a pravděpodobně sloužily k rozpoznávání mezi jednotlivými druhy, ke komunikaci i obraně. Na rozdíl od většiny ostatních ceratopsidů však Loki postrádá nosní roh, což mu dodává onen jedinečný vzhled. Zadní část jeho hlavy pak byla vybavena límcem s obřími ostny, které sloužily k zastrašení a obraně proti predátorům. I z tohoto masivního límce pak trčely dva obrovské rohy! Loki byl také opravdový kolos, měřil přes 6 metrů a vážil přes 5 tun.

Vědcům podařilo objevit téměř kompletní kostru
Vědcům podařilo objevit téměř kompletní kostru | Zdroj: ramirezom / Depositphotos

Objev nového druhu

Stále se vedou odborné debaty ohledně toho, zda se jedná o zcela unikátní nový druh, nebo jen o poddruh známých ceratopsidů. Studie naznačují, že by daná rozmanitost mezi jednotlivými ceratopsidy mohla být dána relativní izolací bažinaté oblasti, ve které žili, od ostatních částí pevniny. Lokicerapros je totiž už pátý druh velkého rohatého dinosaura, který byl v této oblasti nalezen. Uvidíme tedy, co nám do budoucna přinesou další výzkumy…

Reklama
Zdroje článku:
Reklama