Obraz světa s vymýcenými komáry: Úleva od závažných infekčních onemocnění nebo vážný dopad na ekosystém

Obraz světa s vymýcenými komáry: Úleva od závažných infekčních onemocnění nebo vážný dopad na ekosystém

Foto: Kwangmoo / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Věřím, že mnoho z vás považuje komáry za bzučící hmyz, který vám znepříjemní nejednu hezkou chvilku například u rybníků. Jsou otravnými živočichy, kteří mají rádi lidskou krev.

Komáři

Samozřejmě kromě komářího intenzivního bzučení lidi otravují i jejich bolestivé štípance. Nejhorší jejich vlastností ale je, že jejich štípnutí může způsobit lidskou smrt. Mají na svědomí víc než jeden milion lidí ročně.

Jak by to vypadalo na světě bez komárů?

Je potřeba si položit otázku, zda by vymizení komárů vedlo k vymýcení nemocí a zachoval by se ohromný počet lidských životů nebo zda by vymizení komárů vedlo ke zničujícím účinkům v rámci zachování ekosystému.

Komáři spadají do kategorie čeledi malých mušek. Disponují článkovitým tělem, párem křídel, třemi páry dlouhých tenkých nohou. Ústní ústrojí tvoří systém tenkých jehliček, které dokáží proniknout kůží.

Potrava komárů

Potravu pro samce komárů zajišťuje převážně nektar z květů, ale pro samice je to krev. Tu totiž samičky potřebují k produkci svých vajíček.

Pro koho slouží komáři jako potrava?

V živočišné říši naleznete například ryby, želvy, vážky, ptáky nebo netopýry, pro které jsou komáři jedním ze zdrojů jejich potravy. Zejména netopýři konzumují v průměru 600 až 1000 komárů za hodinu. Nicméně by je vymizení komárů vážně neohrozilo, protože netopýři konzumují vše, co uloví. Avšak pro gambusii komáří, což je ryba, která se živí larvami komárů po celý její život, by mohlo mít vymizení komárů vážné důsledky. Hrozilo by tomuto druhu i vyhynutí.

Reklama

Opylovači

Samci komárů si obstarávají nektar. Jsou tedy významnými opylovači různých plodin a květin. Kdyby vymizeli, mohlo by dojít ke snížení produkce plodů a semen.

Přenašeči nemocí

Komáři jsou ve světě obávaným hmyzem, jelikož patří mezi přenašeče nemocí. Mezi závažné nemoci patří například malárie, japonská encefalitida, dirofilaróza, žlutá zimnice, vir dengue, vir zika nebo horečka chikungunya.

Před komáry je potřeba dávat si pozor, jelikož přenáší různé nemoci
Před komáry je potřeba dávat si pozor, jelikož přenáší různé nemoci | Zdroj: galitskaya / Depositphotos

Malárie

Člověk trpí podobnými příznaky jako u chřipky, což jsou horečka, zimnice, bolesti hlavy a pocení.

Horečka dengue

Tento vir usmrtí přibližně 21 000 lidí každým rokem. Člověk trpí náhlou vysokou horečkou, silnými bolestmi hlavy a bolestmi kloubů a svalů.

Žlutá zimnice

Tato závažná virová infekce se vyskytuje v rovníkové Africe a Střední a Jižní Americe. Začíná horečkou 3 až 6 dní po infekci. Při dalším záchvatu dochází k těžkému zánětu jater, na který bohužel umírá 20 % onemocněných.

Japonská encefalitida

Tato virová infekce je přenášená z domácích zvířat na člověka komáry. Výskyt nemoci je především v Asii. Více než 90 % infekcí je takzvaně tichých. Avšak u dětí může vést infekce až k meningitidě s bolestmi hlavy, záchvaty a ztrátu vědomí. V tom nejhorším případě může vést až k smrti.

Mnoho druhů komárů

Na světě existuje mnoho druhů komárů. Ti, kteří disponují aparátem, díky kterému mohou proniknout skrz kůži a sát krev ze savců nebo z lidí. Vyskytují se prakticky po celém světě kromě Antarktidy a extrémně vysokých poloh.

Vymýcení komárů

V oblasti celosvětového zdraví by mohlo být zachráněno statisíce lidských životů při vymýcení komárů. Také by došlo ke snížení nákladů veřejných zdravotnických služeb. Komáři jsou ale i prospěšní. Ve vodních nádržích konzumují komáří larvy odpadní produkty. Vznikají živiny, které jsou důležité pro rostliny. To se děje například ve východní části Severní Ameriky, když se utopí hmyz.

Reklama
Reklama