Možná jen díky kozám má miliony lidí lepší ráno
Každý den si miliony lidí po celém světě s velkou chutí dopřávají šálky své oblíbené kávy. Tento nápoj, který dodává energii a pomáhá lidem se soustředit, má poměrně fascinující historii a jeho výroba složitý proces.
Historie
Původ kávy je spojen s legendou o arabském pasáčkovi Kaldim, který pásl stádo svých koz v jemenských horách. Jednoho dne se kozy pásly na keřích se zajímavými plody, po nichž začaly skotačit mnohem více než obvykle. Na základě této historky se začaly plody pražit v ohni, mlít a ze vzniklého prášku se poté připravoval lahodný povzbuzující nápoj.
Skutečná historie kávy se ale vztahuje k Etiopii, kde se první zmínky o kávovníku objevily již v 6. století. V 17. století se na Jávě objevila první zámořská plantáž tím, že tam první holandský obchodník propašoval sazeničky. V témže století se káva rozšířila také do Evropy a stala se zde velice populárním nápojem.
Pěstování kávy
V současnosti se s pěstováním kávovníku setkáváme všude, kde je pro jeho růst příznivé podnebí. Kávovníky potřebují dostatečné množství vláhy a slunce, což zapříčiňuje jejich výskyt především ve vlhkém tropickém pásu. Jediným místem na zemi, kde roste káva ve volné přírodě, je Etiopie, odkud káva podle dostupných informací pochází.
Druhy kávovníků
Po celém světě se pěstuje mnoho druhů kávovníků, ale my se zaměříme pouze na dva nejznámější.
Téměř 70 % z celkové světové produkce kávy tvoří druh Arabica, která vyniká především svoji sladší chutí a nižší kyselostí. Arabica se pěstuje spíše ve vyšších nadmořských výškách s velkým úhrnem srážek. Největším vývozcem této kávy je Brazílie, ale kvalitní odrůdy se dají sehnat například i v Guatemale nebo na Kubě.
Na druhé místo rozšířenosti druhů káv se řadí káva Robusta, jejíž název by měl odpovídat její silné a výrazné chuti. Tento typ kávy má vysoký podíl kofeinu, kvůli čemuž je náročnější na pěstování, ale zase je v přírodě odolnější než Arabica, protože kofein funguje jako přírodní odpuzovač hmyzu.
![Semenáčky kávovníku arabského](https://www.nespechej.cz/uploads/image-gallery/800x800_shrink_only/1806-image-2025-02-07-16-38-31.jpg)
Závěr
Přiznejme si, že se nejspíše nikdo z nás při každodenním pití kávy nezamýšlí nad jejím původem či zpracováním. Pěstování a zpracovávání kávy ale není vůbec jednoduchým procesem, proto je důležité, aby se s ním lidé více seznamovali. Každý z nás by měl ocenit, jak kvalitní kávu si můžeme v dnešní době dopřát a alespoň při jejím pití přemýšlet o tom, jaké štěstí to tenkrát bylo, když pasáček Kaldi nechal své kozy pást se neznámými plody.