Skryté poklady oceánů: Objeveny nové světy na podmořských horách

Skryté poklady oceánů: Objeveny nové světy na podmořských horách

Foto: ead72 / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Všichni obdivujeme podmořský svět. Někteří z vás ho pozorují na dovolených u moře, jiní navštíví podmořský svět v rámci výstavy. Pestrobarevný svět korálů a rybek vás fascinuje.

Odlehlé podmořské hory a útesy

Odlehlé podmořské hory a útesy v Pacifiku mohou být posledním útočištěm mořských predátorů. Velkou roli v tom hraje značné rozšíření průmyslového rybolovu. Vývoj v technologickém odvětví a podpora rybolovu zvýšila přístup k populacím žraloků, tuňáků, plachetníků či jiných predátorů. Divoká útočiště predátorů jsou čím dál vzácnější. Jde o oblasti, které nejsou dotčeny lidským vlivem.

Co jsou podmořské hory?

Propastné pláně zabírají sedmdesát procent mořského dna a jsou největším stanovištěm na zemském povrchu. Pláně jsou tvořeny také kopci a podmořskými horami. Podmořské hory mohou převyšovat 1000 metrů nad mořským dnem. To ovlivňuje proudy a toky v blízkosti dna tak, že zapříčiní vrstvení sedimentu a navýšení ukládání organické hmoty. To tvoří potravu pro hlubokomořské živočichy. Mořské dno v podmořských horách a kopcích je různorodé oproti propastným pláním. V podmořských horách může mít mořské dno mnoho variant, od měkkých sedimentů po nezakryté horniny.

Diverzita a hojnost

Diverzita a hojnost živočichů se mění v souvislosti s prostředím, s různými typy propastných stanovišť. Skupiny živočichů, které žijí v podmořských horách a kopcích se liší od společenstev živočichů, která žijí na propastných pláních. Některé organismy žijí na obou místech, ale většina se vyskytuje buď v podmořských horách nebo na propastných pláních.

Všeobecně lze říci, že v podmořských horách se vyskytuje více korálů a také je vyšší celková biomasa než na rovině.

Odlehlé podmořské hory v jihovýchodním Pacifiku mohou být domovem 20 nových druhů

Vzácní hlubokomořští tvorové se nacházejí asi 1 400 kilometrů od pobřeží Chile na podmořské hoře, která měří 3 100 metrů. V této oblasti je mnoho druhů mořských hub a korálů.

Reklama

Průzkum horského ekosystému

Průzkum horského ekosystému v odlehlých podmořských horách trval měsíc. Průzkum odhalil nejen dosud nespatřenou podmořskou horu v Pacifiku, ale také odhalil mnoho druhů podmořského světa, které jsou pravděpodobně pro vědu nové. Poprvé se pozorovala tato část oceánu, bylo oznámeno 28. srpna v tiskové zprávě v Kalifornii, Schmidt Ocean Institute v Palo Alto.

Objev podmořské hory

Objev podmořské hory byl překvapením,

říká oceánografka Jyotika Virmani, výkonná ředitelka institutu. Satelitní zobrazování dané oblasti ukazovalo jen hrbol s nízkým rozlišením na mořském dně. Obří podmořská hora je vysoká tisíce metrů a jejích vrcholek se nachází 994 metrů pod hladinou oceánu.

Objev ekosystému

K průzkumu ekosystému v odlehlých podmořských horách byl použit robot, který se potápěl, aby natočil dosud nespatřenou podmořskou horu a prozkoumával dalších devět. Výzkumníci narazili na velmi bohatý ekosystém, který zahrnuje přehlídku mořských hub a starověkých korálů. Velikost si představte asi jako dvakrát široké basketbalové hřiště.

Tým zachytil s pomocí robota chobotnici Casper – v hloubce cca 4 400 metrů a je to první záznam vzácného hlavonožce. Doposud byl tento druh znám jen v severním Pacifiku.

Dalším úlovkem týmu je chobotnice Promachoteutis.

Dvacet z vyskytujících se živočišných druhů v podmořských horách může být pro vědu nových. Patří sem například mořské sasanky, humr podsaditý, ježovky nebo krevety.

Reklama
Reklama