Nepijte, když nechcete. Jak vyklouznout z nabídek alkoholu na oslavě či večírku

Nepijte, když nechcete. Jak vyklouznout z nabídek alkoholu na oslavě či večírku

Foto: skawee Depositphotos

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Jste-li abstinent nebo jedete z oslavy autem, může se vám stát, že vám hostitelé budou opakovaně nabízet alkoholické nápoje nebo na vás budou dokonce naléhat, abyste se napili. Kolikrát není jednoduché se donekonečna vymlouvat, protože někteří hostitelé či aktivní hosté s lahví v ruce se nedají odbýt.

Lidé, kteří alkoholu neholdují, se mohou cítit ve společnosti automaticky jej konzumujících hostů nepatřičně, nebo dokonce čelit posměškům. „Pokud vám někdo nabízí alkohol a nechcete jej pít, není nic špatného na zdvořilém odmítnutí. Můžete jednoduše říci, že na alkohol v danou chvíli nemáte chuť nebo že si užíváte společnost i bez něj. Můžete si objednat oblíbený nealkoholický nápoj a tím snížit tlak spojený s odmítnutím alkoholu,“ radí, jak odmítnout alkoholové pokušitele, lektorka etikety Iva Pluháčková na Aktuálně.cz.

Jestli už ale nevíte, jak se nabídkám alkoholického nápoje vyhnout, tedy pokud nabudete dojmu, že by odmítnutí alkoholu mohlo vést k nedorozuměním nebo konfliktu, neváhejte použít milosrdnou lež. Věty typu jako „Beru antibiotika“ nebo „Doktor mi zakázal pít." mohou přinejmenším situaci uklidnit, aniž byste museli vysvětlovat osobní důvody.

nepiju, řídím
Nepiju, řídím | Zdroj: skawee / Depositphotos

Lze také odvést pozornost od tématu například takto, radí Iva Pluháčková: „Pití není moje superhrdinská schopnost, ale umím skvěle tančit!" nebo „Moc rád/a vyzkouším nové nealkoholické koktejly, znáte nějaký skvělý recept?" Ideální by samozřejmě bylo alkohol jednoduše odmítnout s tím, že vám nechutná, nebo že jedete autem a s alkoholem v krvi zásadně neřídíte a taxi si opravdu volat nebudete. Realita je ale trochu jiná.

Chytré je v této situaci také požádat hostitele nebo barmana, aby vám nalil něco nealkoholického. Posloužit vám může třeba tomatový džus, kola nebo tonik s ledem a citronem. Když se pak někdo zeptá, co pijete, můžete říct, že Bloody Mary, kolu s rumem nebo gin s tonikem.

Reklama
Reklama