Odpadní vody jako záchrana lidstva: Když se z nich vyjme amoniak, můžeme ho použít jako palivo či hnojivo

Odpadní vody jako záchrana lidstva: Když se z nich vyjme amoniak, můžeme ho použít jako palivo či hnojivo

Foto: Surabky / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Vědci přišli se zajímavou myšlenkou. Z odpadních vod, které nám již k ničemu nejsou dobré, lze odebrat amoniak a použít ho k výrobě paliva i hnojiva. Můžeme tak šetřit neobnovitelné zdroje. Je to ale v praxi skutečně reálné?

O čem experiment vlastně je

Tento experiment, o kterém si povíme, má zužitkovat odpadní vodu, pomoci zemědělcům čerpat z odpadu, který by jinak nevyužili, aby nemuseli vysilovat naši matičku Zemi. Jde o opětovné použití amoniaku neboli čpavku, který lze v zemědělství hojně využít. Pan Čen, jeden z vědců z texaské univerzity, se podílí na tomto výzkumu. Ten má k tomuto výzkumu i k ušetření neobnovitelných zdrojů osobní vztah.

Ačkoli jsme stále na úrovni akademického výzkumu, proměnit ho v realitu je můj největší sen,

tvrdí nadšeně.

Proč je amoniak nejvhodnější

Když se amoniak rozštěpí, vnikne dusík a vodík bez kterýchkoli jiných sloučenin. Toho se vědci chystají využít. Hned vám povíme, v čem je ono štěpení revoluční.

Odpadní voda, jakmile je zbavena amoniaku, je opět považována za pitnou. A to není jen domněnka nějakých šílených vědců. Podle standardů Světové zdravotnické organizace, celosvětově známé pod zkratkou WHO, takto přefiltrovaná voda skutečně splňuje normy pitné vody.

Tato myšlenka není nejnovější. Podle pana Čena se podobné reaktory testovaly již dříve, ale napětí nebylo dostatečné, aby reakce odebrání amoniaku mohla proběhnout. Jediný způsob, jak dosáhnout oné reakce, bylo přidání soli do vody, a to ne v zanedbatelném množství. A proto se pan Čen a jeho kolegové pustili do výroby vlastního reaktoru, což se jim nakonec povedlo.

Reklama

Reaktor mohl běžet i deset dní ve stálém provozu a stále plnil svou funkci. Ačkoli konstrukce je mnohem jednodušší než u předchůdců tohoto prototypu, funguje na stejném principu. Samotný amoniak lze poté přidávat do výroby přírodních hnojiv, ale také pohonných hmot. Tento experiment zatím vypadá, že ekologicky zlepší náš život na planetě a ještě prospěje nám samotným.

Jak lze amoniak vytěžit

Tato technika je velmi šetrná k životnímu prostředí. Pomocí vícekomorového chemického reaktoru získává z odpadní vody amoniak a vedlejší produkty, které však naší planetě neškodí, včetně výsledné pitné vody. Spotřebuje se mnohem méně energie, než jak tomu bylo doposud.

Až doteď se výroba amoniaku podílela na skoro procentu a půl celosvětové výroby emisí oxidu uhličitého, což pro naši planetu není příznivé. Reaktor pana Čena funguje při pokojové teplotě, místo klasických vysokých teplot.

A jak to funguje? Reaktor má tři komory a nabírá vodu neurčenou k pití. V zařízení jsou elektrody podobné těm v bateriích. Jejich úkol je vytvářet reakci. Do první komory putuje amoniak, kyslík do třetí a druhou vytéká pitná voda.

Tým vědců pro své experimenty vyrobil směs blízkou odpadním vodám

V laboratoři odpadní voda dosud testována nebyla. Místo toho vědci vyrobili vodu bohatou na dusičnany, které se vyskytují také v odpadní vodě. Pan Čen ale věří, že tento typ reaktoru již brzy poputuje na farmy a do podniků, které se tímto budou zabývat, a že jim budou velmi užitečné.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama