500 let opuštěné hrady Oheb a Vildštejn měly rušnou historii: Bez dveří a oken, ale jako základna pro loupeživé výpravy

500 let opuštěné hrady Oheb a Vildštejn měly rušnou historii: Bez dveří a oken, ale jako základna pro loupeživé výpravy

Foto: Zřícenina hradu Oheb. Zdroj: Tomáš Merta / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Zřícenina hradu Oheb se pyšní krásnými výhledy na Sečskou přehradu a na sousední zříceninu. Ke zbytkům hradu Vildštejn to máte asi 20 minut pěšky a od hráze přehrady jen kousek. Menší stavba neměla ve spodní části okna ani dveře, vcházelo se k ní tedy po žebřících nebo po dřevěných schodech. Ale proč? A co tady dělo před zhruba šesti stoletími?

Hluboké lesy v okolí protíná mnoho turistických a cyklistických tras i koňských stezek, tudíž region je ideální na prúzkumy jak přírodního, tak i historického charakteru. Nejprve si řekněme něco o „zachovalejší“ a mnohem větší zřícenině z těchto dvou, a to o hradu Oheb, který se nachází na skalním ostrohu nad Sečskou přehradou, původně nad výrazným ohybem řeky Chrudimky (dříve zvané Ohebka). Odtud pochází i název hradu, uvádí web nedalekého města Seč.

Místo bylo poprvé zmíněno v roce 1315 jako součást majetku vilémovského kláštera, tehdy však ještě pod označením „hora". Hrad byl vybudován až ve druhé polovině 14. století na vysokém ostrohu, který byl ze tří stran chráněn strmými svahy. První písemná zmínka o hradu pochází z roku 1405, kdy jej vlastnil Ješek z Popovce a Ohebu, známý loupeživý rytíř, který zároveň vlastnil sousední hrad Vildštejn. Po jeho smrti se majitelé hradu často střídali, až roku 1455 hrad získali Trčkové z Lípy, kteří ho nechali rozsáhle přestavět a rozšířit. Tyto úpravy byly motivovány rozvojem vojenské techniky a měly za cíl zvýšit obranyschopnost hradu. 

„Nedlouho po těchto nákladných úpravách však zájem Trčků o hrad upadl, konkrétně po r. 1490, kdy Mikuláš Trčka hrad a k němu připadající vesnice spojil s lichnickým panstvím. Hrad přestal udržovat a ponechal svému osudu. V roce 1499 se tak již uvádí jako opuštěný a v roce 1533 už jako zcela pustý,“ přiblížil smutný osud stovky let opuštěného sídla web Mestosec.cz.

Skála se zbytky hradu Vildštejn

Tato, možná až příliš silnými slovy, zřícenina je vlastně v současnosti pouze skála a fragmenty hradu Vildštejn či Vilštán ležícího pouhý jeden kilometr jižně od Seče. „Prvním majitelem a pravděpodobným zakladatelem hradu byl Hrabiše z Paběnic, jenž je zde prokazatelně doložen 1315,“ uvádí web obce Seč. Poté vystřídal několik majitelů, dokonce jeden čas patřil králi Václavu IV., který jej získal jako tzv. odúmrť po smrti Ješka z Popovce, který odtud podnikal loupežné výpravy, podobně jako v případě sousedního hradu Oheb. Podle historiků v okolí obou hradů v dobách jejich největší slávy panovala velmi rušná atmosféra - určitě si pusťte zajímavé video k článku.

Reklama

Jako pustý se uvádí již roku 1499, podobně jako hrad Oheb, kdy jej král Vladislav II. postoupil spolu s městečkem Sečí a třemi vesnicemi Mikuláši mladšímu Trčkovi z Lípy.

„Přístup do hradu byl kvůli skalnatému, těžko přístupnému ostrohu nad břehem Chrudimky možný pouze po dřevěných schodech či žebřících, které se v případě napadení snadno odstranily a zamezily nepříteli vniknout do hradu,“ popisuje sečský web.

Pro představu se dá říct, že jádrem hradu byl věžovitý palác nepravidelného půdorysu, stojící na vrcholu skaliska. V přízemí stavby bývalo skladiště a hospodářské příslušenství hradu, v patrech obydlí majitele. Zajímavá je informace, že ve spodní části neměl hrad okna ani dveře. Budova byla zřejmě zakončena dřevěným obranným ochozem a vysokou valbovou střechou. Celek byl obklopen hradbou na okraji svahů.

Dochované zbytky věže byly ve 40. letech 19. století strženy. Dnes zde najdete jen zbytky bašty a několik dalších pozůstatků zdí hradního paláce. Vzhledem k poloze není zřícenina Vildštejnu oficiálně přístupná. Vidět ji můžete pouze z přehradní hráze nebo z vodní hladiny.

Reklama
Reklama