Ohromující průlom: Rentgenové paprsky dokážou zničit asteroidy mířící na Zemi

Ohromující průlom: Rentgenové paprsky dokážou zničit asteroidy mířící na Zemi

Foto: alinbrotea / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Rentgenové paprsky s atomových bomb by mohly zachránit naši planetu, pokud nebezpečné asteroidy odhalíme včas. Pojďme se společně podívat, co vědci odhalili a jak přesně si představují, že asteroidy pomocí rentgenových paprsků zničíme.

Možné odvrácení ničivé síly

Asteroidy jsou hrozbou, která na nás může zaútočit kdykoli a zcela nás zničit. Všichni můžeme zemřít, jakmile asteroid narazí do naší planety. Vědci proto stále vymýšlejí způsoby, jak tomuto nárazu zabránit. A zdá se, že přišli na řešení.

Naneštěstí zatím nejsme ve fázi, kde by metoda odvrácení asteroidu, na kterou vědci pomýšleli dříve, stoprocentně fungovala. Ale naštěstí se přišlo na to, že atomové bomby mohou asteroidy zničit. A to dokonce i ty větší, které by způsobily zánik většího města či dokonce celého státu, do jehož území by narazily.

Takový přístroj, který by ničil asteroidy rentgenovými paprsky, byl sestrojen, aby se ukázalo, zda jde o možné řešení. Do stroje byl vypuštěn objekt připomínající asteroid. A jaký byl výsledek? Hmota objektů se přeměnila na páru. To by znamenalo, že asteroidy by pro nás přestaly být nebezpečné, pokud bychom je odhalili včas. „Tento zmenšený model nabízí dobrý způsob, jak otestovat tuto techniku, aniž bychom museli provést skutečnou detonaci ve vesmíru,“ nechala se slyšet Angela Stickle, fyzička, která se podílí na tomto výzkumu.

Asteroidy by pro nás přestaly být nebezpečné, pokud bychom je odhalili včas
Asteroidy by pro nás přestaly být nebezpečné, pokud bychom je odhalili včas | Zdroj: Andreus / Depositphotos

Co bychom udělali, kdyby se to stalo

Kdyby skutečně došlo k nebezpečí vpádu obrovského asteroidu na naši planetu, mohli bychom použít kinetický impaktor, což je kosmická loď, která by mohla změnit dráhu asteroidu. Museli bychom však asteroid detekovat deset let předtím, než by dopadl na Zemi.

Co když tolik času nemáme a asteroid by byl takového rozměru, že by mohl zničit celou naši planetu?

Reklama

V tomto případě by našla využití jaderná hlavice, která by asteroid doslova zničila, a to způsobem, jaký jsme popsali výše. Asteroid by byl roztříštěn a naší planetě a v tom případě i nám by již nemohl ublížit. Rozbil by se na tak malé kousky, že by nám již nemohl ublížit. Podle výsledků simulace i tak obrovský asteroid, který by zničil jedno celé větší město, by byl roztříštěn na částečky, které by naší planetě neublížily a zřejmě by ji dokonce zcela minuly.

Je až neuvěřitelné, jak můžeme využít zbraní hromadného ničení k záchraně naší planety, ale také milionů lidských životů.

Jak to funguje

Rentgenové záření, obzvláště to z atomových bomb, dokáže roztavit i diamant. Vědci si toho všimli před dávnou dobou a nyní se rozhodli tohoto faktu využít pro záchranu Země.

Ve vesmírných pevných tělesech, včetně asteroidů, se vyskytují dva zásadní minerály – křemen a tavený oxid křemičitý, jehož struktura připomíná sklo. Takto měli alespoň základ, kterého se mohli chytit, aby zjistili, jak se chránit před asteroidy. Pokud se tedy ptáte, jak se vědcům tak rychle podařilo zjistit, že tato metoda je velmi účinná, zde je odpověď.

Rentgenové záření je velmi silné a devastující, ale nám velmi nápomocné. Ovšem každý asteroid je trochu jiný. Je tedy stále otázkou, zda jsou rentgenové paprsky dostatečně přesné, aby byly schopny opravdu meteorit zničit. Vědci se shodují na tom, že rentgenové paprsky pro ně nejsou první možností, ale pokud by naše planeta byla v ohrožení, věří, že by nám mohly pomoci přežít.

Jen tak pro zajímavost, zde se můžete podívat, co by se stalo, kdyby ta nejmocnější nukleární zbraň explodovala ve vesmíru.

Reklama
Reklama