Orangutani sumaterští začínají se vzděláváním brzy

Orangutani sumaterští začínají se vzděláváním brzy

Foto: lisafx / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Pro orangutany je velmi důležité naučit se postavit si hnízdo v korunách stromů. Tuto dovednost se proto začínají učit již v útlém věku. Než se v tom ale zdokonalí, trvá to mnoho let. Vědci se rozhodli zjistit, jak se tomuto umu učí, a orangutany pozorovali.

Pozorování mladých jedinců

Ačkoli půlroční miminka se učí posadit se, u orangutanů už činí první pokusy o ustlání si na stromě. Pro orangutany je totiž velmi důležité, aby se co nejdříve naučili postavit si svou vlastní postel v korunách stromů. Tento um totiž vyžaduje roky pilného cvičení. Když dospějí, jsou příliš těžcí na to, aby si mohli dovolit při stavbě něco pokazit. Znamenalo by to pád z dvacetimetrové výšky, a pokud by se nestihli chytit dost pevné větve, zahynuli by.

V současné době je tento orangutan bohužel kriticky ohrožený. Přežití každého jedince silně záleží na přežití celého druhu.

Andrea Permana, která je expertkou na lidoopy v Anglii, se ke stavbě hnízda vyjádřila takto:

Koruny stromů jsou nebezpečným místem k přespání, když jste tak velcí a těžcí. Špatně sestavené hnízdo pro vás může znamenat katastrofu.

Andrea a její kolegové chtěli o těchto hnízdech a jejich stavbě vědět co nejvíce. Proto pomocí kamer sledovali 27 mladých jedinců orangutana sumaterského po dobu třinácti let. Orangutani se nacházeli v Indonésii, v jejich přirozeném prostředí.

Zpočátku jim to moc nejde a raději dostavují hnízdo dospělých

Jakmile je mláďatům půl roku, začínají se zajímat o stavbu hnízda. Prozatím ale poupravují hnízdo, které pro ně nachystala matka, jmenovitě do něj donášejí větvičky a lístečky.

Reklama

Jakmile dosáhnou věku jednoho roku, už si zkoušejí stavět dočasná hnízda, takzvaná denní. Tato hnízda slouží k dočasnému odpočinku během trávení a není nutné, aby udržela velkou váhu mláďat. Ano, pouze zkoušejí stavět. Ještě nemají tolik síly, aby dokázali větve ohnout, natož ulomit. Vědkyně zkoumající způsob jejich života se pousmívá nad jejich téměř zklamanými výrazy, když si uvědomí, že toto ještě nezvládnou.

Od čtyř let si již stavějí hnízda vlastní

Někdy také od tří let se mláďata začínají více zajímat o stavbu hnízda. Například Fredy, kterému tehdy byly tři roky, si postavil v jediném dni neuvěřitelných dvacet jedna hnízd. Nicméně se zdá, že s výsledkem nebyl spokojen, a všechna svá díla nakonec rozhořčeně zničil.

Jakmile orangutani dosáhnou věku pěti let, začínají si stavět hnízda, v nichž nakonec přespí. Tato hnízda obvykle stavějí nad hnízdem své matky, jen o pár metrů výše.

Když jsou orangutani sedm nebo osm let staří, matka je odstaví a musejí se starat sami o sebe (jak vyplynulo z pozorování).

Zakončení výzkumu

Když už zvládají stavění hnízda, začínají si stavět i střechu a přikrývky. Trvá ještě několik let, než tuto schopnost dovedou k dokonalosti a než v tom jsou opravdoví mistři – často se uchylují k přespání v hnízdech starších členů tlupy. Vědci výzkum zakončují s tím, že učebnice lesních školek by se měly přepsat, aby mladí osiřelí orangutani měli na úspěšný život v přírodě větší šanci.

Reklama
Reklama