Palovčík brazilský neboli banánový pavouk: Je jedním z nejjedovatějších pavouků světa, jeho jed může pomoci v medicíně

Palovčík brazilský neboli banánový pavouk: Je jedním z nejjedovatějších pavouků světa, jeho jed může pomoci v medicíně

Foto: Bernard DUPONT / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Palovčík brazilský, jak jeho jméno napovídá, pochází z Brazílie. Nejčastěji se mu říká banánový pavouk, protože se šíří do celého světa hlavně v dovážených banánech. Jeho silný jed má jednu zajímavou vlastnost, která by mohla pomoci spoustě lidí.

Zajímavý způsob života

Palovčík brazilský měří přibližně 5 cm, avšak rozpětí nohou činí 18 cm. Nikdy si nepřede síť, místo toho bloumá po lesích a hledá vhodnou kořist, kterou buď napadne přímo, nebo ze zálohy. Loví v noci, přes den vyhledává tmavá a vlhká místa, například pod spadaným dřívím.

Živí se členovci a plazy, většinou loví myši nebo malé obojživelníky. Když vědci zkoumali DNA a RNA v jeho vnitřnostech, zaznamenali 96 druhů živočichů – mezi nimi mouchy, brouky, motýly, kobylky, sarančata i cvrčky. Zejména v samičkách bylo zanesené DNA ještěrek či menších hadů.

A jako v případě dalších pavouků, menší samec bojuje s jinými samci o samici. Ten vítězný následně předvádí taneček, aby upoutal její pozornost, a následně se k ní opatrně přibližuje. Avšak pokud je samice vybíravá, nespáří se ani s vítězným samcem. Když je samice oplodněna, bez milosti na samce zaútočí. Jeho spermie skladuje mimo vajíčka pro pozdější použití. Samci i samice žijí 1–2 roky.

Zajímavostí je, že člověka nikdy nekousnou sami od sebe. Když je vyrušíme, zaujmou bojový postoj, aby nás odradili. Teprve až když je tato domluva s námi zbytečná, kousnou. Jed však do nás nenapumpují všechen, býbrž pouze malé množství. I tak je kousnutí velmi bolestivé.

Když pavouka vyrušíme, zaujme bojový postoj, aby nás odradil
Když pavouka vyrušíme, zaujme bojový postoj, aby nás odradil | Zdroj: pxhidalgo / Depositphotos

Několikrát vítězem v Guinessově knize rekordů díky svému jedu

Tito pavouci mají na svou velikost velké ústní ústrojí, kterým do kořisti vstřikují silný jed. Tento jed je neurotoxický a v určitých případech může být kousnutí smrtelné i pro nás, zejména pro malé děti. Naštěstí existuje protijed, který, pokud je podán včas, zachrání lidský život.

Reklama

Mnozí lidé věří, že se jedná o vůbec nejnebezpečnějšího pavouka na celém světě. Několikrát byl dokonce uveden v Guinessově knize rekordů jako nejsmrtelnější. Tento úspěch mu vzal další pavouk, sklípkanec jedovatý, který je dnes pavoukem s nejsmrtelnějším jedem. To nic nemění na tom, že palovčík brazilský je silně jedovatý a neměli bychom ho provokovat, pokud se ocitne v naší blízkosti.

Účinky jedu na člověka

Jed byl zkoumán vědci a zjistilo se, že se jedná o kombinaci toxinů, proteinů a peptidů. Při otrávení ovlivňuje centrální nervový a svalový systém, přesněji iontové kanály a chemické receptory uvnitř těchto systémů. V praxi to znamená, že oběť se téměř okamžitě po kousnutí nemůže hýbat.

Co to však znamená pro nás? Co se stane, když nás pavouk kousne? Pochopitelně záleží na tom, jak hodně pavouka vyprovokujeme, a tudíž kolik jedu se nachází v našem těle.

„Mezi první příznaky se řadí pálivá bolest v místě kousnutí, pocení a husí kůže,“

 nechal se slyšet výzkumník Sewlal. Po třiceti minutách začíná kolísat krevní tlak, je buď příliš vysoký nebo příliš nízký. Také srdeční frekvence se buď sníží, nebo zvýší. Nastává nevolnost, břišní křeče, závratě, rozmazané vidění a zvýšená tělesná teplota. Ocitáme se v šoku, dále se potíme a křeče se objevují nejen v břiše.

Rozhodně není o co stát. Jakmile jsme pokousáni, doporučuje se přivolat si sanitku.

Zajímavost o jedu a jak ho lidé mohou využít v medicíně

U mužů kousnutí vyvolává dlouhotrvající erekci. Nutno však dodat, že ona erekce je velmi bolestivá. V minulém roce ale vědci přišli se zprávou, že jed testují na lidech jako potenciální léčbu erektilní dysfunkce u jedinců, kterým Viagra nepomáhá nebo kteří ji brát nemohou.

Reklama
Reklama