Soukromé panství prezidenta Nixona bývalo němým svědkem nejdůležitějších událostí

Soukromé panství prezidenta Nixona bývalo němým svědkem nejdůležitějších událostí

Foto: Work of the US Federal Government / Public domain, Wikimedia commons

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

„Západní Bílý dům“ se přezdívalo rezidenci bývalého amerického prezidenta USA Richarda Nixona v San Clemente v Kalifornii. Jeho hodnota je v současnosti odhadnuta na 57,5 ​​milionu dolarů. Bývalá republikánská hlava federace zde trávila spoustu času a dokonce zde hostila zahraniční politiky a hodnostáře, popsal rozsáhlé panství redakční tým magazínu Viva!.

Rezidence postavená v tzv. španělském koloniálním stylu se dostala na trh před pěti lety – tehdy byla její cena vyčíslena na 75 milionů dolarů (asi 1.75 miliardy korun). Bohužel se nepodařilo najít zájemce a zda má pasntví k dnešnímu dni nového majitele, není známo, uvádí magazín Viva!.

„Západní Bílý dům“ – sídlo prezidenta Nixona

V několika případech používal prezident Nixon svou velkolepou rezidenci, kterou nazýval La Casa Pacifica (ze španělštiny „Dům míru"), pro diplomatické účely. V roce 1973 zde hostil ruského vůdce Leonida Brežněva v rámci obnovení dialogu se Sovětským svazem. Zavítal sem i japonský premiér Eisaku Sato a jihovietnamský prezident Nguyen Van Thieu. Ve vile se také konaly charitativní sbírky, které přitahovaly osobnosti jako Ronald Reagan a Frank Sinatra.

Prezident Nixon hostil ve své rezidenci zvané „Západní Bílý dům“ Brežněva a další významné státníky a hvězdy showbyznysu.

Nixon prodal nemovitost v 80. letech minulého století, což bylo pár let poté, co po skandálu Watergate odstoupil z prezidentského úřadu. Panství koupil farmaceutický magnát Gavin S. Herbert, napsal internetový magazín Viva!.

Objekt má přístup k oceánu a jeho součástí je přes 130 metrů dlouhá pláž. Uprostřed 5,5 hektarového opevněného panství stojí jednopodlažní hlavní sídlo z roku 1927. Rezidence prošla důkladnou rekonstrukcí. Interiér je vskutku „palácový“, s malovanými stropy a ohromujícím výhledem na oceán z téměř všech pokojů. Interiér vily zdobí elegantní dlaždice a podlahy z pravého dřeva a klenuté stropy.

Součástí tzv. hlavní budovy je dům pro hosty se dvěma ložnicemi, několik domků pro personál, další kanceláře, skleník, osvětlený tenisový kurt a zahrady. Z bazénu, který nechal postavit Nixon, je výhled na oceán.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama