Když voní láska, ale ne partner. Nedostatečná osobní hygiena dovede rozložit i funkční vztah

Když voní láska, ale ne partner. Nedostatečná osobní hygiena dovede rozložit i funkční vztah

Foto: Milkos / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Mnoho párů se potýká s nepříjemným problémem, o kterém se často mlčí: jeden z partnerů zanedbávaná osobní hygienu. Korespondentka Daily Press se svěřila s problémem, že její muž působí jako bezdomovec, téměř se neholí a sprchuje se stěží jednou týdně, a ona tento stav už nedokáže dále tolerovat. Proč je to pro vztah takový problém?

Do poradny deníku Daily Press napsala korespondentka s následujícím problémem: „Jsem vdaná 10 let. Manžela miluji, ale jeho hygiena je příšerná. Přiznávám, že takový byl i před svatbou, ale myslela jsem, že tenhle nešvar dokážu změnit. To byl ale omyl. Vedli jsme o tom nekonečné diskuse a on vždycky říkal, že se to zlepší. Zdá se, že nyní je na tom hůř než dřív. Neholil se už více než měsíc, je to nechutné. Intimně nežijeme, má problémy s potencí. Odmítám mu dát pusu na dobrou noc, ve vousech má ,zbytky jídla, kýchnutí a kašle´“.

Svoje trápení korespondentka uzavírá takto: „Ve skutečnosti vypadá (manžel) hůř než bezdomovec. Jsem v koncích. Nechci se s ním rozvést, ale už to nemůžu vydržet. Sprchuje se snad jen jednou týdně a už se stalo, že se nesprchoval i tři týdny. V ostatních ohledech je to milý chlapík. Nevím, co mám dělat. Jeho chování je velmi neuctivé vůči okolí i vůči mně.“

Čistý, zdravý vztah

Osobní hygiena je totiž nedílnou součástí zdravého vztahu. Péče o tělo není jen otázkou estetiky, ale také zdraví. Pravidelná hygiena pomáhá předcházet kožním onemocněním a nepříjemným pachům. Nedostatečná hygiena může negativně ovlivnit intimní život páru, narušit úctu k partnerovi, potažmo také sebeúctu a způsobit druhému v páru rozpaky v mnoha sociálních situacích.

Co dělat?

Základem je otevřená komunikace, což se ale lehce řekne, ale hůř vykoná. Vyberte si klidné prostředí a upřímně, ale taktně vysvětlete protějšku (hovoříme obecně pro obě pohlaví), jak se cítíte. Můžete použít například následující:

Reklama

„Vím, že máš rád/a svou nezávislost, ale myslím si, že bychom se cítili oba lépe, kdybys věnoval/a trochu více času své osobní hygieně. Možná bychom mohli vyzkoušet nějaký nový sprchový gel nebo deodorant."

Osobní hygiena je totiž nedílnou součástí zdravého vztahu.
Osobní hygiena je totiž nedílnou součástí zdravého vztahu. | Zdroj: photography33 / Depositphotos

Místo obviňování, popište své pocity. Například: „Pokud dostetečně nedbáš na svoji hygienu, cítím to tak, že mě vlastně zanedbáváš.“ Vaše sdělení, které se opírá o vaši osobu, vaše pocity, by mohlo mírnější formou zafungovat.

Vyslechněte důvody

Poslechněte si argumenty vašeho protějšku, možná má své důvody, proč se sprchuje méně často. Snažte se společně najít kompromis, například domluva na pravidelnější očistě nebo nákup nových produktů pro osobní hygienu. Pokud má partner nějaké obavy, nabídněte mu podporu.

„Špatná hygiena může být známkou vážnějšího problému s duševním zdravím nebo poruchy osobnosti,“ upozorňuje Annie Laneová, poradkyně deníku Daily Press.

Pomoc zvenku

Pokud se situace nelepší, nepodceňujte vážnost problému a zvažte návštěvu terapeuta. V tomto bodě se možná zasmějete, ale ve skutečnosti může být problém s osobní hygienou pro pár velkou zátěží. Pouze otevřená komunikace, empatie a ochota hledat kompromis mohou vést k řešení. Pokud si sami s tímto problémem nedokážete poradit, neváhejte vyhledat pomoc odborníka. Není to v žádném případě ostuda.

V každém případě ale partnera/partnerku ujistěte, že se nechcete rozvést, ale že mu/jí chcete pomoci, aby se cítil/a lépe. Pokud odmítá manželské poradenství, pokuste se ho/ji přesvědčit, aby sám/sama vyhledal/a odbornou pomoc.

Hledejte řešení

Pamatujte si, že otevřená komunikace je klíčem ke šťastnému vztahu. Pokud se o tomto problému dokážete bavit s partnerem s láskou a respektem, můžete najít řešení, které uspokojí vás oba. A pokud ne, možná je čas zvážit, zda je tento vztah pro vás ten pravý.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama